Oglasi

Video: Američki raketni napad na talibanske lidere

Napad je izveden raketnim sistemom visoke mobilnosti - M142 HIMARS, a navodno je ubijeno 50 talibanskih komandanata.

[Centralna komanda američke ratne avijacije]

Više od 50 viših komandanata talibana ubijeno je u raketnom napadu izvršenom 24. maja na jednu zgradu grupe u afganistanskoj proviniciji Helmand, objavio je u srijedu glasnogovornik Pentagona.

Ovaj video prikazuje, što Ministarstvo odbrane SAD-a naziva, "napad sa M142 HIMARS-om", a odnosi se na američki raketni sistem visoke mobilnosti - raketni bacač postavljen na poleđini kamiona koji se može transportirati pomoću teretnih aviona.

Komandanti talibana iz cijelog Afganistana

Operacija je provedena u vrijeme talibanske proljetne ofanzive, koja je uključivala napad naoružanog napadača na Ministarstvo unutrašnjih poslova u Kabulu te ozbiljne incidente u provincijama Takhar, Loghar i Kandahar, prenosi Reuters.

Navodno su se na sastanku 24. maja, u distriktu Musa Qala u Helmandu, okupili komandandanti talibana iz cijelog Afganistana - uključujući neke iz susjednog Faraha, gdje su talibanski borci ranije ovoga mjeseca umalo zauzeli glavni grad, javlja Reuters.

Talibani su opovrgnuli informacije o napadu i tvrde da je riječ o američkoj propagandi.

Izvor: Agencije 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.