Video: Alijev čuveni odgovor o penziji

https://twitter.com/ShaunKing/status/738809830521982976

Legendarni bokser Muhammad Ali preminuo je u 74. godini u SAD-u nakon dugogodišnje borbe s Parkinsonovom bolešću.

Objave vezane za njegovu smrt prepravile su društvene mreže u subotu, a mnogi su podijelili i intervju u kojem svjetski bokserski šampion pojašnjava čime će se baviti nakon što ode u penziju.

“Želim samo spavati”, kazao je on pretvarajući se da spava na sceni.

Nakon toga je počeo govoriti o važnosti vremena u životu ljudi.

“Ne, nakon što se prestanem baviti boksom, stvarno ne znam ime ću se baviti. Ipak, želim reći nešto o čemu ćete razmišljati”, kazao je Ali.

Svjetski šampion je tada kazao da život nije toliko dug.

“Uzmimo da prosječna osoba ima 30 godina. Ako imate 30 godina, vi ustvari imate samo sedam godina”, kazao je Ali i rekao da će to dokazati.

“Ako imate 30 godina, osam godina ste proveli spavajući, nesvjesni”, dodao je.

Kazao je da se mnogo vremena provede u putovanjima.

“Znači, imamo osam godina spavanja i dvije godine putovanja. Za 30 godina života niste uspjeli postići ništa”, kazao je Ali.

Susret s Bogom

Potom je upitao koliko godina se provede u školi u Americi. “Šest sati dnevno za 12 godina znači da ste u klupama proveli neprekidno tri godine.”

Ali je pored spavanja, škole i putovanja spomenuo i vrijeme provedeno u gledanju filmova, sportskih mečeva, zabave, košarkaških derbija, na što se vjerovatno potroše dodatne dvije godine.

“Život je, znači kratak. Kada oduzmete spavanje, putovanje, školovanje, zabavu – pola života ste potrošili uzaludno”, ocijenio je bokserski šampion.

U trenutku intervjua Ali je imao 35 godina, a od idućih 30 je predvidio da će 16 biti produktivan.

“Najbolje što mogu učiniti za tih 16 godina je da budem spreman da se sretnem s Bogom”, kazao je Ali i potom se posvetio temi o vjerovanju u Budući svijet, postojanje Boga i stvaranju svega postojećeg.

“On (Bog) želi znati kako se ponašamo jedni prema drugima, koliko pomažemo jedni drugima… Zato želim posvetiti svoj život i koristiti svoju popularnost kako bih pomagao dobrotvornim organizacijama, ljudima i kako bih ujedinjavao ljude”, zaključio je Ali.

Izvor: Agencije