Victoria Abril otvorila beogradski Fest

Projekcijom debitantskog dugometražnog filma Nikole Ljuce “Vlažnost” danas je beogradskom Sava Centru počeo 44. Međunarodni filmski festival – Fest, koji je zvanično otvorila poznata španska glumica Victorija Abril.

Program otvaranja su vodili glumci Tamara Dragičević i Nebojša Milovanović, a uručena je i nagrada “Beogradski pobednik”.

“Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti pripao je Velimiru Bati Živojinoviću, a za dosadašnje stvaralaštvo španskoj glumici Victoriji Abril i američkom režiseru Johnu McTiernanu.

Do 6. marta u Sava Centru, Domu omladine Beograd, DKCB-u, kinima “Fontana” i “Sinepleks” (Ušće), Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju kinoteke bit će prikazano više od 110 filmova, među kojima više od 20 režiserskih debija.

Najveću pažnju privlače “Ave Cezare” braće Cohen, “Mladost” Paola Sorrentina, “Carol” Todda Hynesa, “Komuna” Thomasa Vinterberga, “99 domova” Ramina Bahramija, “Novosti sa Marsa” Dominika Molla, “Klan” Pabla Trapera, “Dipan” Jacquesa Audiarda, “Nerazuman čovek “Woodyja Allena, “Jastog” Yorgosa Lanthimosa, “Imati 17 godina” Andrea Techinea.

Filmovi će se nagrađivati u tri takmičarska programa – “Glavni takmičarski program”, “Srpski film” i “Granice”.

Deseci projekcija

U Glavnom takmičarskom programu bit će prikazano 15 filmova iz 13 zemalja: Francuske, Irana, Njemačke, Mađarske, Norveške, Izraela, Meksika, Vijetnama, Italije, Hrvatske, Gvatemale, Bugarske i SAD-a, prenosi Tanjug.

U nacionalnoj selekciji 44. Festa bit će prikazano 19 filmova, među kojima su i filmovi čiji je manjinski koproducent Srbija.

Žiri čine glumac i režiser Dragan Bjelogrlić (predsjednik), režiser Vuk Ršumović (Srbija), glumica Kozmina Stratan (Rumunija), režiser Nevio Marasović (Hrvatska) i Bernd Buder, njemački filmski novinar i festivalski programski direktor.

Od prošle godine se dodeljuje Nagrada žirija “Nebojša Ðukelić” za najbolji film iz regiona, o kojoj će odlučivati filmski, književni i muzički kritičar Zoran Janković (Srbija), filmski novinar i kritičar Stjepan Hundić (Hrvatska) i profesor na Katedri za filmsku i televizijsku produkciju Fakulteta Dramskih umjetnosti Filip Feti Dautović.

Festival će posjetiti članovi ekipa više od 20 filmova, koji će sa publikom razgovarati poslije projekcija i predstaviti svoja ostvarenja medijima.

Djeci i mladima namijenjen je program “Plazma Festić”, a ponovno će na Festu biti i ponoćnih projekcija.

Izvor: Agencije