Veterani tuže Holandiju zbog Srebrenice

Holandski kontigent je u Srebrenicu poslan bez odgovarajućih priprema, opreme i kapaciteta, tvrde advokati (Arhiva)

Bivši holandski mirovnjaci u sklopu snaga Ujedinjenih naroda tuže svoju državu zbog štete koja im je nanesena razmještajem u Srebrenici prije više od 20 godina, u kojoj su vojne i policijske snage Republike Srpske pogubili 8.372 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Vojnici su poslani u “nemoguću misiju”, rekli su za holandsku novinsku agenciju ANP advokati koji zastupaju 12 bivših vojnika.

Holandski vojnici bili su dio mirovnih snaga UN-a i zadatak im je bila štititi enklavu od napredovanja pripadnika Vojske RS-a, koje je rezultiralo genocidom.

Iako je UN srebreničku enklavu 1993. proglasio zaštićenom zonom, srpske snage zauzele su je 11. jula 1995. godine te ubile više od 8.000 nenaoružanih bošnjačkih dječaka i muškaraca u dobi od 13 do 77 godina.

“Pripadnici holandskog kontingenta tamo su poslani bez odgovarajućih priprema, bez dovoljno opreme i kapaciteta… poslani su u nemoguću misiju”, tvrde advokati.

Odgovornost za masakr

Naglasili su da holandski vojnici nisu odgovarajuće obeštećeni za psihološku i finansijsku štetu koja im je nanesena.

Holandski “plavi šljemovi” (Dutchbat bataljon) bili su zaduženi za zaštitu enklave Srebrenica 1995. godine.

Slabo naoružani i malobrojni, oni se nisu oduprli trupama bosanskih Srba, na čijem je čelu bio general Ratko Mladić, kojem se trenutno sudi za ratne zločine i genocid u Hagu, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Pravosuđe je ocijenilo da holandski vojnici nisu trebali evakuirati više od 300 muškaraca koji su se sklonili u holandsku vojnu bazu u blizini Srebrenice, u Potočarima.

Godine 2002. holandska vlada je podnijela ostavku nakon izvještaja u kojem se tvrdi da država snosi dio odgovornosti za masakr u Srebrenici.

Izvor: Agencije