Veterani: Skidat ćemo ćirilicu u Vukovaru

Grupacija 22 veteranska udruženja se oglasila nakon najave da će biti uvedeni dvojezični natpisi (AP)

Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara izvijestio je javnost i tijela izvršne vlasti Hrvatske da su njegovi članovi spremni po cijenu vlastite prekršajne ili kaznene odgovornosti dobrovoljno skidati najavljene ćirilične natpise i ploče u Vukovaru, prenijela je Hina.

Ova grupacija 22 veteranska udruženja oglasila se nakon najave da će biti uvedeni dvojezični i dvopismeni natpisi, prenosi Tanjug.

‘Po cijenu gonjenja’

“Poduži je popis branitelja Vukovara, zatočenika srpskih koncentracijskih logora, hrvatskih ratnih vojnih invalida, djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, te roditelja poginulih i nestalih branitelja koji su izrazili želju da dragovoljno skinu najavljene ćirilične natpise i ploče u Vukovaru po cijenu vlastite prekršajne ili kaznene odgovornosti”, navodi se u saopćenju.

Ocjenjuju “neshvatljivim da predsjednik Vlade RH Zoran Milanović odustaje od interesa većinskoga hrvatskog naroda, da odustaje od istine o našoj novijoj povijesti, te da prodaje naš ponos i žrtvu za samo desetak tisuća glasova vukovarskih Srba”.

Također, tvrde da vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, “svjestan da mu Hrvati Vukovara više nikada neće dati povjerenje i birati ga za gradonačelnika, svesrdno pomaže svojemu stranačkom šefu i putem kontroliranih medija pokušava kreirati mišljenje javnosti kako bi skinuo bar malo sramote sa svoje osobnosti i svoga imena”.

Navode i kako je “javna tajna u Vukovaru i ostalom dijelu hrvatskoga Podunavlja da mladići srpske nacionalnosti organizirano i planski odlaze na vojnu obuku u vojne ili paravojne kampove u Srbiji”, te smatraju da će “politika dvojezičnosti i ćirilice u Vukovaru takvim militantnim skupinama biti dodatni motiv za daljnje nacionalističko-šovinističke planove i aktivnosti”.

Stav Evropske komisije

Evropska komisija ne želi komentirati situaciju vezanu za uvođenje dvojezičnosti i upotrebu ćirilice u Vukovaru, ali podsjeća na dva načela – vladavinu prava i pomirenje i zaštitu manjina, rekao je u utorak glasnogovornik povjerenika za proširenje Peter Stano.

“Ne komentiramo pojedinosti vezano uz događaje u Vukovaru. Želimo samo podsjetiti na dva načela EU-a: vladavinu prava, što znači da građani trebaju poštovati zakone, a vlasti trebaju osigurati provedbu zakona. Drugo načelo je pomirenje i zaštita manjina. Ta su načela integralni dio vrijednosti na kojima počiva EU”, rekao je Stano, zamoljen da komentira situaciju vezanu za uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru.

Izvor: Agencije