Veterani prijete: Plenkoviću 72 sata da riješi problem sa Slovenijom

Janjićevo pismo objavljeno je na više hrvatskih ekstremno desnih portala, navodi Index.hr (Davor Javorovi? / Pixsell)

Hrvatski ratni veteran Petar Janjić zvani Tromblon uputio je pismo premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću zbog eskalacije spora sa Slovenijom u Savudrijskoj vali (Piranskom zaljevu), dajući mu 72 sata da riješi problem s Ljubljanom ili će to učiniti ratni veterani.

On je pritom spomenuo i “nerješavanje pitanja državne granice sa Srbijom, “jer je upitno 24.000 hektara hrvatske teritorije”.

Index.hr navodi da je Janjićevo pismo objavljeno na više hrvatskih ekstremno desnih portala.

Janjić prijeti da će, ako Plenković u roku 72 sata ne riješi problem sa Slovenijom, organizovati 100 ribarskih brodova i brodica ratnih veterana koji će “zaštititi hrvatsku morsku državnu granicu sa Slovenijom od nezakonitog upada tuđe policije u hrvatske teritorijalne vode”.

Granica sa Srbijom

Hrvatski portal prenosi da Janjić u ultimatumu navodi da će, ako premijer ne ispuni njegove zahtjeve, “osigurati neometano ribarenje hrvatskom ribaru iz Istre kako bi mogao neometano izlovljavati ribu te tako prehranjivati svoju obitelj”.

“Proteklih 26 godina svjedoci smo bijede naše vanjske politike u rješavanju mnogih krucijalnih pitanja za budućnost Republike Hrvatske, a shodno tome razvidno je da nije riješen niti jedan ozbiljan problem po pitanju granica sa susjednim državama osim s Republikom Mađarskom. I sam svjedočim nerješavanju pitanja državne granice sa Republikom Srbijom jer je upitno 24 000 hektara hrvatskog teritorija, uključujući i opće poznatu Šarengradsku adu”, navodi Janjić.

On postavlja pitanja “Zar Hrvatska nije 15. 1. 1992. godine priznata od svih zemalja, a nadalje i od Slovenije u tim istim granicama?” i “Odakle uopće Sloveniji pretenzije na naš državni teritorij koji je oduvijek pripadao Hrvatskoj?”

“Očekivao sam od moje Vlade i da će im javno poručiti da će, ako se budu i dalje služili ucjenjivačkim, kriminalnim i protuzakonitim radnjama, biti direktno odgovorni i za sve druge veće posljedice koje mogu nastupiti”, poručuje, između ostalog, Janjić.

‘Jednostrana primjena’

Hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je ranije u srijedu da za Hrvatsku i dalje važi ona granica sa Slovenijom koja je utvrđena 1991. i s kojom su obje države ušle u Ujedinjene nacije i Evropsku uniju, a Slovenija i u Šengenski sporazum.

Hina prenosi da je Pejčinović Burić naglasila da Ljubljana po međunarodnom pravu ne smije kažnjavati hrvatske ribare s obzirom na to da se arbitraža ne može jednostrano primjenjivati.

Navodi se da je ministrica u razgovoru za HRT odbacila izjave slovenskog kolege Karla Erjavca, koji je ranije rekao da Slovenija i Hrvatska 1991. nisu imale “potvrđenu” granicu, kao i da je ona potvrđena tek arbitražnim rješenjem, čijoj se jednostranoj primjeni Hrvatska protivi.

Izvor: Agencije