Veterani prihvatili dijalog sa Milanovićem

Hrvatski veterani, koji su od sinoć odbijali napustiti Crkvu sv. Marka u Zagrebu, prihvatili su prijedlog premijera Hrvatske, Zorana Milanovića za sastanak u ponedjeljak ujutro te nakon toga vratili pred Ministarstvo branitelja u Savskoj ulici, gdje prosvjeduju više od sedam mjeseci.

„Idemo u Savsku. Odlučili smo prihvatiti Milanovićevu ponudu – sastanak u ponedjeljak u 10 sati. Scene koje su se događale sinoć nisu nešto što bi trebalo izlaziti iz Hrvatske. Osobitu ćemo pozornost posvetiti onima koji su naredili hrvatskoj policiji da krene na hrvatske branitelje“, rekao je Đuro Glogoški, jedan od vođa prosvjeda.

Ranije u petak, dio veterana se probio kroz jedan od policijskih kordona i pridružio se ostalima za vrijeme njihovog boravka u crkvi.

Milanović: Zakon se primjenjuje na sve

Milanović je ranije izjavio da je spreman na dijalog s veteranima u ponedjeljak u Banskim dvorima, ali ne pristaje na ultimatume te je poručio da se moraju poštivati državne institucije.

“Mogu pozvati gospodu koji ih predstavljaju, bez ikakvih posebnih uvjeta, da za nekoliko dana, ali ne danas, iz niza razloga, porazgovaramo opet u Vladi”, kazao je Milanović, dodavši kako sastanak može biti u ponedjeljak, ali se prethodno trebaju smiriti tenzije.

Rekao je kako dopušta mogućnost da mu je nešto promaknulo u prethodnim razgovorima s vođom veteranskih prosvjeda Đurom Glogoškim, kao i u nedavnom razgovoru s čelnicima prosvjednika u Okučanima.

“Jučer se dogodilo što se dogodilo, ja na to u ovom trenutku nemam nikakvog utjecaja, hrvatska policija i redarstvenici provode zakone i svi oni koji su svjesno odlučili prekršiti zakone, moraju biti svjesni da se taj zakon na njih mora primijeniti”, kazao je Milanović, kako prenosi Hina.

“Suosjećam s braniteljima, ali ne volim prijetnje, ucjene i ultimatume. To neće proći, nikada. Odgovornost za ovo što se događa nije ni moja ni ministara Freda Matića i Ante Kotromanovića. Politička odgovornost za ovo je u HDZ-u. To su Tomislav Karamarko i njegovi ljudi, kojih se Hrvatska boji. Prvi put imamo garnituru koja želi doći na vlast na način da ljudima utjeruje strah u kosti”, rekao je Milanović.

”Toga se ne bojim, tomu ću se na demokratski način znati suprotstaviti i to činim svaki dan, za dobrobit Hrvatske”, kazao je, dodavši kako Hrvatska “ne može biti policijska i špijunska država”.

“Ja sam za dijalog, i to javni dijalog, spreman sljedeći tjedan, u ponedjeljak. Ovo mora prestati, to može prestati ako to kaže gospođa Kitarović, Karamarko ili njegovi suradnici”, ustvrdio je Milanović, podsjetivši da je s vođom prosvjeda Đurom Glogoškim, razgovarao u Vladi svega nekoliko dana nakon početka prosvjeda u Savskoj.

S vođama prosvjeda je razgovarao i na proslavi obljetnice “Bljeska” u Okučanima. “Nije prošlo ni pet sati od tog razgovora, a tenzije i prijetnje su ponovo započele”, rekao je Milanović.

Ponovio je da prava veterana za mandata njegove Vlade, unatoč teškoj ekonomskoj situaciji, nisu smanjivana, a neka su čak i povećana. Podsjetio je da je Vlada iz procedure povukla neke dokumente, “nakon ne baš obrazloženih zahtjeva ljudi sa Savske ceste”.

Naglasio je, međutim, da nitko neće “na ovakav način ucjenjivati ni jednog predsjednika hrvatske vlade, premijera i premijerku”. “To je nemoguće i tu se vidi je li nešto država ili nije država”, rekao je Milanović.

Prozvao je predsjednicu Republike, Kolindu Grabar-Kitarović, zbog toga što je njezin savjetnik za branitelje Ante Deur, aktivno uključen u prosvjede. “To nije dobro. Da li se toga bojimo? Ne. Da li nas to impresionira? Ne. Da li to primjećujemo i moramo reći? Da”, kazao je Milanović.

Karamarko: Milanović stvara opasne podjele

Dodao je kako je razgovarao s predsjednicom, ali za razliku od drugih, neće komentirati sadržaj tog razgovora.

Izrazio je “izniman ponos” na ministra branitelja Predraga Matića, kao osobe dobrih namjera, otvorenog srca i temperamenta, logoraša i čovjeka koji živi za braniteljsku populaciju. “On nije mogao ni sanjati da će se nešto ovakvo dogoditi”, rekao je Milanović.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, ocijenio je kako su optužbe premijera ”monstruozne, neozbiljne i opasne”, a sve je, kako je rekao, rezultat nepoduzimanja nikakvih mjera tijekom svih mjeseci prosvjeda. Smatra da premijer Milanović stvara opasne podjele u društvu prije izbora.

Naglasio je da je premijera već pozivao na razgovor s veteranima, ali je ocijenio kako je neozbiljno da premijer s njima želi razgovarati tek u ponedjeljak.

Kako je javio Čorkalo, veterani su pratili prijenos konferencije za medije predsjednika Vlade, ali nisu bili oduševljeni porukama premijera.

Smatraju da je njegov poziv na sastanak ultimativan, odnosno da traži da oni prvo maknu šator iz Savske ulice i napuste Markov trg, a tek nakon toga bi uslijedio razgovor.

Još jednom su odbacili tvrdnje da logistički iza njihovog prosvjeda stoje HDZ i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica: Uzeti u obzir zahtjeve 

Grabar-Kitarović za hrvatske medije komentirala je aktualne događaje na Markovom trgu.

Rekla je da nitko ne može biti iznad zakona, ali da treba uzeti u obzir da veterani imaju svoje zahtjeve.

Njen savjetnik za veterane, Ante Deur, istaknula je, neprestano je izvještava o svemu što se događa.

Inače, Deur je prije imenovanja u Ured predsjednice bio jedan od vođa prosvjeda.

Hrvatski veterani iz Savske ulice, gdje su protestirali proteklih 222 dana, uspjeli su u petak probiti kordon policije u Ćirilometodskoj ulici, zadužen da ih spriječi da dođu na Markov trg i stigli do Crkve sv. Marka, u kojoj je noć provelo blizu 130 hrvatskih veterana.

Demonstranti su u Ćirilometodskoj ulici i kod Kamenitih vrata maknuli metalne ograde koje je postavila policija, nakon čega je pedesetak njih kod Starogradske vijećnice probilo kordon i trčeći stiglo na Markov trg, gdje su stali uz crkvu.

Čorkalo javlja da je policija uhapsila jednog od demonstranata, ali da su ostali veterani uspjeli uhapšenog osloboditi iz ruku policije, nakon čega je dio demonstranata ušao u crkvu.

Novinarka Al Jazeere Ana Mlinarić, javlja da su demonstranti kod Kamenitih vrata zapalili baklje, koje su potom bacali na policajce.

Glogoški, koji je s grupom hrvatskih veterana, među kojima su i najteži ratni invalidi, proveo noć u Crkvi sv. Marka, poručio je ranije u petak kako ne planiraju izaći iz crkve, jer “osjećaju da će im životi biti ugroženi” ako tako postupe.

“Mogu nas samo mrtve odnijeti odavde”, rekao je Glogoški upitan do kada će veterani biti u crkvi, s obzirom da nemaju hrane, lijekova, sanitarnih čvorova…

Hrvatski veterani policiju optužuju i za pokušaj otmice Josipa Klemma, jednog od vođa protesta.

Policija je pojačala osiguranje i prisustvo u obližnjoj Ćirilometodskoj ulici u kojoj se okupilo 100-njak građana koji podržavaju demonstrante.

Izvor: Al Jazeera i agencije