Veterani OVK za upis studenata bez prijemnog

Najmanje stotinu veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) protestovalo je ispred Rektorata Univerziteta u Prištini, zahtijevajući provođenje memoranduma koji omogućava da se 1.000 članova porodica veterana primi na Univerzitet bez polaganja prijemnog ispita.

Novoizabrani rektor Ramadan Zejnullahu je izjavio da će razmotriti njihov zahtjev, ali za sada odbija prijem studenata bez prijemnog ispita.

Veterani zahtijevaju ostavku rektora i najavljuju da će nastaviti sa protestima.

„Neka svima bude jasno da neće biti mira, ni bezbjednosti dok svi studenti – djeca veterana, invalida i svih onih koji su dali svoj život za ovu zemlju, ne budu primljeni na Univerzitet kao i svi drugi“, poručuje Smajl Elezaj, predsjednik Udruženja veterana OVK-a.     

„Imamo dva zahtjeva. Tražimo da rektor podnese ostavku i da se prime ovi studente na Univerzitet. Memorandum garantuje njihov prijem. Ako ovaj rektor ne promijeni svoj stav, pozivam vas da nastavite sa protestima i u većem broju jer je ovaj Univerzitet izgrađen vašom krvlju“, rekao je Argjend Softolli iz Nezavisnog udruženja studenata „Opinioni“.

Prijem na fakultet bez polaganja prijemnog ispita studenata kojima su roditelji ubijeni tokom rata krajem ‘90-ih ili djece veterana OVK-a, nije ništa novo, javlja Al Jazeerin reporter Avni Ahmetaj.

Thacijeva podrška rektoru

Na prištinskom Univerzitetu to je praksa od 2001. godine, ali ono što je vijest jeste da novoizabrani rektor Zejnullahu ove godine nije dozvolio da se ta praksa nastavi.

„Zejnullahu je izjavio da još razmatra zahteve veterana i da će uskoro odlučiti. Ministar obrazovanja i nauke Rame Buja je preporučio rektoru da sprovede memorandum o prijemu tih studenta bez polaganja prijemnog ispita. Rektor je odgovorio da je prištinski Univerzitet nezavisan i da će o tome odlučiti on, a ne ministar“, javlja Ahmetaj.

Aktuelni premijer Kosova Hashim Thaci je preko socijalnih mreža podržao stav rektora, te poručio kako „poštuje sve veterane i porodice onih koji su dali život za Kosovo, ali pravila za prijem na univerzitet moraju se poštovati“.

Većina nevladinih organizacija na Kosovu i jedna studentska unija podržavaju rektora, javlja Ahmetaj, te smatraju da bi za sve studente trebala važiti ista pravila.

Veterani su najavili da će nastaviti sa protestima ako se njihovi zahtjevi ne ispune.

Izvor: Al Jazeera