Veterani iz BiH, Srbije i Hrvatske na obilježavanju masakra u Ahmićima

Porodice žrtava i danas tragaju za tijelima 29 ubijenih mještana Ahmića (Arhiva)

Ratni veterani iz regije zapadnog Balkana prisustvovat će obilježavanju 26. godišnjice stradanja Bošnjaka Ahmića i Viteza, prenosi agencija Anadolija.

Na poziv Organizacionog odbora za obilježavanje, ratni veterani iz regije prisustvovat će komemoraciji stradalim u Ahmićima.

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, s uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizira posjete grupe ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine mjestima stradanja civila i vojnika tokom posljednjeg rata te zvaničnim komemoracijama stradalima koje organiziraju lokalne i državne vlasti i udruženja žrtava.

U Ahmićima su, prema podacima Haškog tribunala u predmetu “Kordić i Čerkez”, u rano jutro 16. aprila 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane ubili 116 civila, među kojima su i 32 žene i 11 djece.

Porodice žrtava i danas tragaju za tijelima 29 ubijenih mještana Ahmića.

Žele biti graditelji mira

“Prisustvom komemoraciji, želimo odati počast stradalim mještanima Ahmića te pokazati da su bivši borci društvena skupina koja posjeduje visok stepen kredibiliteta i potencijala za rad na polju izgradnje mira upravo zato što su neposredno, često na veoma surov način, iskusili rat na sopstvenoj koži”, poručili su iz Centra za nenasilnu akciju – CNA.

“Želimo ovim radom jačati sliku bivših boraca kao graditelja mira, koji je potreba ogromne većine ljudi na ovim prostorima, pa tako i ogromne većine veterana i njihovih porodica.”

Također, prisustvom komemoraciji, bivši pripadnici Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane, Armije Bosne i Hercegovine, Vojske Republike Srpske, Vojske Savezne Republike Jugoslavije i Jugoslovenske narodne armije poslat će poziv nadležnim da se i preostali odgovorni za počinjene zločine procesuiraju te da se učine dodatni napori na pronalaženju posmrtnih ostataka ubijenih.

Izvor: Agencije