Veslanjem protiv hidroelektrana na Balkanu

Kampanja nevladinih organizacija “Balkan Rivers Tour” želi se suprotstaviti gradnji brana i hidroelektrana u regiji, od Slovenije do Albanije. Kajakaši su tako odlučili veslati po najljepšim i najugroženijim rijekama Balkanskog poluotoka. Ekipa Al Jazeere pratila ih je na rijeci Zrmanji, u zadarskom kraju.

Rijeku Zrmanju su stručnjaci uvrstili u sedam riječnih čuda Hrvatske. Tajanstvenu rijeku s teško dostupnim kanjonima. Na obroncima Velebita, Like, sjeverne Dalmacije, trebale bi se praviti tri nove hidroelektrane, u dijelu parka prirode Velebit.

“Naša je želja je da Zrmanja bude geomorfološki park prirode i da se spasi od bilo kakvih intervencija, industrije i nekih drugih stvari”, rekao je Tiho Kovačević, aktivista iz Zagreba.

Kajakaši kroz šest država

U toku Zrmanje krije se Visoki buk, najljepši i najviši na rijeci, 11-metarski slap.

“Ja mislim da mnogi političari odlučuju samo gledajući karte o ovakvim projketima. Trebalo bi ih dovesti i provozati, pa reći da li želiš ili ne želiš. Svakako da lokalno stanovništvo treba odlučiti da li njihove rijeke treba pretvoriti u niz akumulacija ili ne”, kazala je Irma Popović-Dumović iz WWF Adria.

Niz prirodnih bisera na Neretvi u Bosni i Hercegovini, Tari u Crnoj Gori ili Soči u Sloveniji prošli su ili će tek proći veslači u čamcima.

“U 35 dana kajakaši će obići šest država, od Slovenije do Albanije, te veslati na najmanje 18 rijeka. Šalju univerzalnu poruku – spasite balkanske rijeke od gradnje brana i hidrocentrala”, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Planirana gradnja 2.700 hidroelektrana

Više od 2.700 novih hidroelektrana raznih kapaciteta planira se graditi u regiji. U Albaniji blizu 350. Na makedonskim rijekama 203 brane, podaci su nevladnih organizacija.

Kada su zaljubljenici u prirodu počeli buditi ekološku svijest svojim projektom, počeli su im se javljati stanovnici mjesta uz rijeke.

“To je ono što nam treba, da pokažemo da ljudima trebaju ovakve prirodne rijeke i da je na nama svima da to othranimo”, navodi Rok Rozman, vođa kampanje “Balkan Rivers Tour”.

Predajom peticije za očuvanje albanske rijeke Vjose tamošnjem premijeru Ediju Rami, okončat će se u maju kajakaška turneja.

Na Zrmanji se nadaju kako će specifična reverzibilna hidroelektrana Velebit ostati jedina na rijeci. Koja i pitkom vodom snabdijeva širi kraj.

Izvor: Al Jazeera