Veselo i na brodu zaglavljenom na Antarktiku

Brod nijednog trenutka nije bio u opasnosti od potonuća, a 74 putnika i članovi posade imaju dovoljno zaliha hrane (AP)

Putnici ruskog broda, koji su zaglavljeni u ledu na Antarktiku od 24. decembra, dočekali su uz pjesmu i veselje 2014. godinu, iako su najnoviji spasilački pokušaji propali zbog loših vremenskih uvjeta.

Jaki vjetrovi i kiša spriječili su spasilački helikopter da priđe putnicima ruskog broda, potvrdili su australijski zvaničnici, a prenijela agencija AFP.

Brod “Akademik Šokalski”, sa 52 putnika i 22 člana posade, nalazi se na otprilike 180 kilometara istočno od francuske baze na Antarktiku.

Nasukani putnici postavili su na YouTube snimak na kojem se vidi kako su pjevali, poručujući da se “zabavljaju baveći se naukom na Antarktiku”, te vičući u horu riječi specijalno komponirane pjesme, po kojoj je “sramota što su još zaglavljeni”.

Tri ledolomca odustala

Do sada su tri broda ledolomca morala odustati od akcije spašavanja putnika zbog loših vremenskih uslova, a jedan od zvaničnika je rekao da bi “odluka u vezi sa spašavanjem mogla biti donesena u kratkom roku”.

Brod nijednog trenutka nije bio u opasnosti od potonuća, a 74 putnika i članovi posade imaju dovoljno zaliha hrane.

Na ruskom brodu su naučnici i turisti koji su krenuli na obilazak historijskog putovanja australskog istraživača Antarktika Douglasa Mawsona prije jednog vijeka.

Izvor: Agencije