Veseli: Za Srbiju su male takse i 1.000 posto

Ne možemo ići protiv naših prijatelja SAD-a, kaže Kadri Veseli (EPA)

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli izjavio je da je 100-postotna taksa na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine postigla svoj efekat i da ne bi trebala biti prepreka za odnose Kosova sa SAD-om.

“Taksa je postigla svoj efekat. U trenutku kada postane za unutrašnju potrošnju i u trenutku kada postane prepreka za odnose sa SAD-om, postala je besmislena, iako je prema Srbiji malo da se uvede taksa i od 1.000 posto”, rekao je on, prenio je RTK 2.

“Ne možemo ići protiv naših prijatelja [SAD]”, dodao je Veseli, prenosi Tanjug.

Limaj: Samo priznanje Kosova

Kopredsjedavajući tima Kosova za dijalog sa Srbijom Fatmir Limaj je izjavio kako je Kosovo spremno pregovarati sa Srbijom, ali samo ako će se to završiti priznavanjem Kosova.

“Ako proces pregovora i dijaloga nema u centru, u srži samog procesa, priznavanje Kosova, onda mi nismo spremni pregovarati o drugim stvarima”, rekao je on za RTK2.

Naveo je da je Platforma koja je usvojena u Skupštini Kosova zvaničan stav Prišitne i da to ne treba biti iznenađujuće po Srbiju.

“Kosovo je realnost. Shvatam da zvanična politika Srbije ne priznaje državu Kosovo, svi mi znamo tu činjenicu i trebamo učestvovati u dijalogu, kao što i mi očekujemo i vjerujemo da Srbija nije očekivala da mi u Platformi kažemo da je Kosovo teritorija s neriješenim statusom i hajde da razgovaramo o statusu”, kazao je Limaj.

On tvrdi da Platforma nije usmjerena protiv Srbije.

‘Nije dobro uslovljavati dijalog’

Limaj je rekao da je nosilac procesa dijaloga sa Srbijom Evropska unija, kao i da Kosovo očekuje da budući sporazum bude predstavljen Vijeću sigurnosti Ujedininih naroda i da dobije podršku, prenosi Tanjug.

Govoreći o taksama na uvoz robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i o tome da li je odnos sa zapadnim zemljama zbog toga narušen, on kaže da odnosi sa SAD-om i zapadnim zemljama nisu povezani samo po određenom pitanju.

“Mi veoma ozbiljno uzimamo izjave naših partnera, ali ono što im pokušavamo kazati je da nije dobro uslovljavati dijalog. Mi smo tražili i od EU-a da se od Srbije traži da ne postavlja uslove na početku dijaloga, jer su uslovljavanja otežavala srporazum”, tvrdi Limaj.

Izvor: Agencije