Oglasi

Veseli: Vojska Kosova imat će 8.000 pripadnika

Predsjednik Skupštine kaže da za formiranje vojske Kosova do kraja godine ima podršku gotovo svih članica NATO-a.
'Zadatak vojske bit će isključivo borba protiv terorizma i globalne prijetnje', tvrdi VeseliEPA - Arhiva

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je izjavio da će vojska Kosova biti formirana do kraja godine, bez obzira na proteste iz Beograda, te dodao da će u njoj biti 5.000 aktivnih i 3.000 rezervnih vojnika.

"Na osnovu svih analiza koje smo napravili sa prijateljima iz NATO-a, u vezi sa strateškom bezbednošću, imaćemo 5.000 aktivnih i 3.000 rezervnih vojnika. Za sve to imamo i punu podršku gotovo svih članica NATO-a", rekao je on zagrebačkom Večernjem listu.

Izgrađen je dugoročni plan, koji će trajati deset godina, rekao je Veselji i dodao da će vojska "biti sastavljena od svih građana Kosova".

Zadatak vojske biće, kako tvrdi Veselji, isključivo borba protiv terorizma i globalne pretnje.

Nekorektni Vučićevi pozivi Srbima

"Ovo što se [predsednik Srbije Aleksandar] Vučić protivi i poziva Srbe da se ne uključuju u vojsku Kosova nije ljudski ni korektno", rekao je Veseli.

Prethodno je prištinski list Zeri objavio da postoji mogućnost da zakoni o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova ne budu usvojeni do kraja ove godine zbog dužine trajanja parlamentarne procedure.

Vladin predlog tri zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku u Skupštini Kosova je prošao tek prvo čitanje, a sledi njihovo razmatranje u odborima, drugo čitanje i debata u plenumu, što, prema tumačenju članova tih odbora, može da traje duže od dva meseca.

Član Odbora za zakonodavstvo Sami Kurteši procenjuje da bi ti zakoni mogli da budu usvojeni u roku dva-tri meseca.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.