Oglasi

Veseli: Vojska Kosova do kraja godine

Kosovske sigurnosne snage bit će transformirane u oružane snage Kosova u miroljubive svrhe, najavio je predsjednik Skupštine Kosova.
Politika blokade nije racionalna, ali i Srbija je to radila dugo vremena, tvrdi VeseliEPA - Arhiva

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli tvrdi da će Kosovske sigurnosne snage biti transformirane u vojsku polovicom idućeg mjeseca, prenijela je Koha.

Na upit novinara kad će biti održana sjednica parlamenta na kojoj će se glasovati o zakonima o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova odgovorio je da će to pitanje na dnevnom redu Predsjedništva Skupštine biti već u ponedjeljak.

"Ove godine imat ćemo vojsku Kosova. Polovicom prosinca glasovat ćemo o formiranju oružanih snaga Kosova. U ponedjeljak ćemo imati sastanak Predsjedništva parlamenta i tada ćemo odrediti datum. Pritom ćemo poštivati sve procedure. Parlamentarni su odbori pri kraju rada u vezi s tim pitanjem. Odlučivanje će biti transparentno. To je dug žrtvama našeg naroda, želja za slobodom i mirom u budućnosti", kazao je Veseli.

Dodao je kako će ta odluka biti donesena u suradnji s međunarodnim partnerima i premijerom Kosova Ramushem Haradinajem.

Upozorenje iz NATO-a

Tvrdi i da će Kosovske sigurnosne snage biti transformirane u oružane snage Kosova "u miroljubive svrhe".

"Naši ljudi nikad nisu bili agresivni prema bilo kome niti će biti. Kosovo je neovisna i suverena država i zauvijek će ostati takva", kazao je Veseli.

Prethodno je James Foggo, zapovjednik združenih snaga NATO-a u Napulju, poručio političarima u Prištini da ne žure s procesom transformacije Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova.

Prema njegovim riječima, za takvu je odluku nužno da sve strane budu zadovoljne.

"Bilo bi pametno da ne žure i daju vremena tom procesu kako bi bili sigurni da su transformacijom [Kosovskih sigurnosnih snaga] zadovoljne sve strane", zaključio je Foggo.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.