Veseli: Ukidanje taksi zavisi od ponašanja Srbije

Politika blokade nije racionalna, ali i Srbija je to radila dugo vremena, tvrdi Veseli (EPA)

Predsjednik kosovske skupštine Kadri Veseli poručuje da će pitanje ukidanja pristojbi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine ovisiti o, kako je rekao, “ponašanju Srbije”.

Potvrdio je za kosovske medije kako je on bio taj koji je premijeru Ramushu Haradinaju savjetovao da pristojbe poveća s 10 na 100 posto. 

Po njemu, “nema promjene te odluke”.

“Kosovske vlasti će se ponašati onako kako se Beograd bude ponašao prema nama, a Europska unija mora tretirati obje strane na isti način – ne da vrši pritisak na Prištinu”, rekao je Veseli.

Thaci ostaje u pregovaračkom timu

Priznao je da politika blokade nije racionalna, ali i ustvrdio da je “Srbija to radila dugo vremena, ne poštujući građane, robu, energetiku, pitanja dokumenata”. Osim toga, ukazao je i na blokade članstva Kosova u međunarodnim organizacijama. 

Dodao je i kako kosovski predsednik Hashim Thaci ima ustavnu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine te će ostati u pregovaračkom timu.

“Bilo koji sporazum da bude postignut, ići će u skupštinu”, naveo je Veseli.

Ukazao je i kako ne vidi vezu između pisma američkog predsjednika Donalda Trumpa i glasanja o rezoluciji o dijalogu u kosovskoj skupštini. Ipak, smatra da “nije mala stvar” što SAD pažljivo prati situaciju oko dijaloga.

Vučić: Dijalog kad ukinu takse

“Srbija je spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom čim takse na robu iz Srbije i BiH budu ukinute”, odgovorio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zajedno s drugim liderima država zapadnog Balkana sudjelovao je u srijedu na sastanku s visokom predstavnicom za vanjsku politiku Europske unije Federicom Mogherini, koji je održan u Bruxellesu.

Takav je stav Vučić prethodno zauzeo i na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku u ponedjeljak, kada je – osim spremnosti za uvjetovani nastavak dijaloga s Prištinom – od UN-a zatražio da preuzme ozbiljniju ulogu u potrazi za rješenjem pitanja Kosova.

Ili naći rješenje, ili će ga drugi nametnuti

“Rešenje odnosa sa Albancima je daleko, ali ga moramo tražiti da ne bi bilo nametnuto. Ako ne budemo rešenje tražili, plašim se da neko loše rešenje može naći nas i vratiti nas 50 godina unazad. U to rešenje trebaju biti uključeni svi – EU, Kina, Rusija, UN”, rekao je Vučić.

Umjesto uvođenja carina, navodi kako se Srbija “zalaže za izgradnju regionalnog ekonomskog tržišta, mnogo jedinstvenijeg nego što je danas”.

“Čak i da bude sve najbolje i da do 2025. budemo deo Unije – što ne možete sa sigurnošću reći ni zbog naših odnosa sa Prištinom, ni zbog odnosa unutar EU – ključno je ipak da razvijamo naše ekonomske odnose, da imamo još viši rast, bolje povezanu infrastrukturu, manje opterećenja za ekonomiju, bolje veze s inostranim ulagačima”, reko je Vučić.

Raduje ga Trumpovo pismo, ali ‘rješenje nije blizu’

Komentirao je i pismo američkog predsjednika Donalda Trumpa upućeno Thaciju i njemu o spremnosti Amerike da podrži dijalog Beograda i Prištine te očekivanju da u Bijeloj kući proslave budući povijesni sporazum.

Vučić razumije pismo kao spremnost SAD-a da pridonesu rješenju, “kakvim-takvim kompromisom”, uz napomenu kako to “znači i da će velika mašinerija podržati dolazak do tog rešenja”.

No, nije suglasan s Trumpom da se “ušlo u finalnu fazu, jer rešenje nije blizu”.

“Ne mislim da smo blizu rešenja, ali mi se čini da to pokazuje kolika je zainteresovanost SAD-a da se dođe do tog rešenja”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije