Veseli: Svi građani Kosova bit će zaštićeni

Sjednica Skupštine Kosova o dijalogu sa Srbijom bit će održana u subotu (EPA)

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli poručio je u petak navečer građanima Kosova da im garantira da niko neće biti ugrožen i da će svi biti zaštićeni.

“Garantiramo svim građanima Republike Kosovo da niko neće biti ugrožen. Svi građani Kosova su ravnopravni i bit će zaštićeni od naših institucija”, naveo je on za Radio-televiziju Kosova-

Rekao je da je želja Kosova da usvajanjem seta zakona koji iniciraju transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga u Vojsku Kosova da se “uspostavi nova era saradnje sa svim susjedima, i sa Srbijom”.

“Uskoro ćemo u Skupštini usvojiti i rezoluciji o dijalogu sa Srbijom i nadamo se da će Republika Srbija početi poštivati Republiku Kosovo kao nezavisnu državu. Ono što je najvažnije je da, kao dvije države, sačuvamo građane i na Kosovu, i u Srbiji, da srpska zajednica na sjeveru i drugim dijelovima Kosova ne bude zloupotrijebljena”, kazao je Veseli.

Kako su ranije javili mediji u Prištini, sjednica Skupštine Kosova o dijalogu sa Srbijom bit će održana u subotu.

‘Ustavni i zakonski mandat’

Kosovo je dobilo Vojsku, nakon što je, apsolutnom većinom glasova, Skupština Kosova ranije u petak izglasala Zakon o Kosovskim sigurnosnim snagama.

Za Zakon o Kosovskim sigurnosnim snagama, s ukupno 45 amandmana, glasalo je 106 od ukupno 120 poslanika Skupštine Kosova.

Glasanju nisu prisustvovali poslanici srpske nacionalnosti.

Ovim zakonom Kosovske sigurnosne snage postale su “vojne multietničke snage, profesionalne, naoružane i ovlaštene za služenje u zemlji i inostranstvu, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim mandatom”, te dobijaju misiju da “štite teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Kosova”.

Izvor: Agencije