Veseli: Suspenzija taksi i međusobno priznanje

Kadri Veseli: Rješenje kosovskog pitanja je da Srbija prizna nezavisnost i suverenu državu Kosovo (Arhiva)

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli je izjavio kako podržava ideju o privremenoj suspenziji odluke Vlade Kosova o 100-postotnim taksama na uvoz robe iz Srbije kako bi se otvorio put za nastavak dijaloga, ali dodaje da ta suspenzija ne može biti vječna.

On je za Glas Amerike rekao da je rješenje kosovskog pitanja da Srbija prizna nezavisnost i suverenu državu Kosovo u okviru postojećih granica.

Zauzvrat će, kaže, “Kosovo priznati državu Srbiju“.

Veseli to vidi kao “novu eru, eru saradnje i komunikacije”.

“To bi olakšalo nama i Srbiji, dva desetljeća poslije oslobođenja Kosova. Srbija tačno zna da je izgubila Kosovo”, kaže predsjednik parlamenta Kosova, koji smatra da međunarodna zajednica mora pomoći Srbiji da prihvati tu realnost.

Dodaje da je čuo da premijer Kosova Ramush Haradinaj sada zagovara prekid dijaloga sa Srbijom, ali da on o tome misli drugačije.

‘Čuvamo suverenitet i teritorijalni integritet’

“Sjest ćemo za sto sa Srbijom kad god nam to kažu Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, ali nećemo prihvatiti bilo kakav sporazum koji krši naš suverenitet i teritorijalni integritet”, kazao je Veselji.

On je potvrdio da po pitanju taksi na uvoz robe iz Srbije i dijaloga sa Srbijom unutar vladajuće koalicije postoje konceptualne razlike.

Ranije je Veseli govorio kako su takse postigle svoj efekat i da ne bi trebale biti prepreka za odnose Kosova sa SAD-om.

“Taksa je postigla svoj efekat. U trenutku kada postane za unutrašnju potrošnju i u trenutku kada postane prepreka za odnose sa SAD-om, postala je besmislena, iako je prema Srbiji malo da se uvede taksa i od 1.000 posto”, rekao je on.

“Ne možemo ići protiv naših prijatelja [SAD]”, dodao je Veseli.

Izvor: Agencije