Veseli: Rusija ide ka priznanju nezavisnosti Kosova

Konačnu odluku o finalnom sporazumu će donijeti građani Kosova na referendumu, istakao je Kadri Veseli (Arhiva)

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli izjavio je u petak da je posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu pozitivna stvar te da je jasno da se zvanična Moskva kreće ka priznavanju Kosova kao nezavisne i suverene države, prenio je prištinski Zeri online.

Veseli je na konferenciji za novinare u Prištini kazao da na to ukazuje i činjenica da je Putin, nakon susreta s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u četvrtak u Beogradu rekao isto što je kazao i “našem predsjedniku [Kosova] Hashimu Thaciju”.

Thaci i Putin imali su kratak susret u Parizu, tokom obilježavanja 100. godišnjice od kraja Prvog svjetskog rata.

Odlučuju građani Kosova

“Posjeta ruskog predsjednika Srbiji je pozitivna stvar. Mi smo okrenuti Americi, mi smo okrenuti ka Zapadu. Naše komšije na sjeveru se pretvaraju da su dobri s našim partnerima, ali otvaraju vrata Rusiji. Međutim, Putin je tokom posjete Srbiji, poslije sastanka s predsjednikom Srbije, ponovio poruke koje je ranije rekao našem predsjedniku Hashimu Thaciju. To znači da se Rusija kreće ka priznavanju Republike Kosovo”, rekao je Veseli, prenio je Zeri.

On je ponovio da će se o prihvatanju finalnog sporazuma sa Srbijom o normalizaciji odnosa u konačnici izjasniti građani Kosova na referendumu.

“Nećemo stati, ući ćemo u proces dijaloga, donositi odluke koje će biti suverene i tome dati svoj pečat. Konačnu odluku će donijeti građani na referendumu, koji o svemu odlučuju suvereno”, kazao je Veseli.

Izvor: Agencije