Veseli predlaže da se takse suspendiraju na 120 dana

Privremena suspenzija treba se dogoditi kao mjera povjerenja spram SAD-a i EU-a, smatra Kadri Veseli (Arhiva)

Predsjednik Skupštine Kosova i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli predložio je da takse koju su vlasti Kosova nametnule na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine budu suspendirane na 120 dana, kako bi se u tom vremenu stvorili uslovi za njeno ukidanje.

Veseli, koji je taj prijedlog objavio na Facebooku, kaže da je s njim prošle sedmice upoznao i američkog ambasadora na Kosovu Philipa Kosnetta, na sastanku kojem je prisustvovao i premijer Kosova Ramush Haradinaj.

Veseli je dodao da će, ako za 120 dana ne bude “radikalne promjene” u ponašanju Srbije i Bosne i Hercegovine, takse biti vraćene.

‘Legitimna i dobra odluka’

On smatra da bi taksa trebale ostati, ali je ovo, kako kaže, mjera “u dobroj vjeri prema SAD-u i Evropskoj uniji”.

Veseli navodi da se i u ponedjeljak sastao s ambasadorom Kosnettom, koji mu je potvrdio podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova i njegove euroatlantske perspektive.

“Kosovu ne treba kurs konfrontacije sa SAD-om, niti sa EU-om. Naprotiv”, naveo je on i dodao da jezik uslovljavanja spram glavnih strateških partnera, poput SAD-a i EU-a, neće pomoći Kosovu.

Veseli navodi da je prošlo nekoliko mjeseci od kako je Kosovo uvelo takse od 100 posto za proizvode porijeklom iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao kontra-odgovor na “političku i diplomatsku aktivnost tih država protiv države Kosovo, građana i proizvoda”.

Smatra da je to bila legitimna, ispravna, dobra i nametnuta odluka od institucija Kosova, “koje se suočavaju s ovom agresijom, stoga će biti na snazi onoliko dugo koliko te države budu vodile takvu politiku”.

Kosovo odgovara ‘na konstruktivan način’

Ove mjere, odnosno takse, navodi, nikada nisu bile, niti će biti usmjerene protiv SAD-a i EU-a, niti protiv njihovih strateških interesa na Kosovu i na zapadnom Balkanu.

Komentirajući nedavno saopćenje Američke ambasade na Kosovu i pismo predsjednika SAD-a Donalda Trampa, Veseli je rekao da Kosovo odgovara “na konstruktivan način”.

“Na sastanku prošle sedmice sam dao konkretan prijedlog, iza koga stojim do kraja. Taksa se ne treba ukidati, već suspendirati na 120 dana i da se tokom ovog perioda mora realizirati nekoliko konkretnih uslova za njenu ukidanje. Ako i poslije 120 dana ne budemo imali novu situaciju, u kojoj bi se ponašanja Srbije i Bosne i Hercegovine iz korijena promijenilo, onda bi se ista taksa nastavila, ali i ostali potezi koji prema automatizmu vode ka punom reciprocitetu sa ove dvije zemlje”, napisao je on.

“Moj stav je da taksa treba ostati kao ispravna odluka Republike Kosovo, ali privremena suspenzija, na rok od 120 dana, treba se dogoditi kao mjera povjerenja spram SAD-a i EU-a”.

Veseli kao razlog navodi da Kosovo ukidanjem taksi “demonstrira svoju nepokolebljivu posvećenost prema SAD-u i EU, kao i prema prioritetima koji su postavljeni za zapadni Balkan”.

‘Dio politike mira i partnerstva’

On, također, tvrdi da bi time Kosovo pokazalo da je “dio politike mira i partnerstva”.

“Iako je stav Skupštine Kosova da pruži šansu dijalogu, koji ima za cilj postizanje međunarodno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije… mi trebamo pružiti mogućnost ovom procesu i rješavanju svih otvorenih pitanja”, kaže Veseli i dodaje da Kosovo “vjeruje da je dijalog najefikasnije i najbolje sredstvo za prevazilaženje svih nesporazuma na zapadnom Balkanu”.

Prema njegovim riječima, dijalog se može i treba voditi u jednom formatu i roku koji bi se odredio u dogovoru sa zapadnim partnerima Kosova.

Veseli, međutim, kaže da od “konstruktivnog pristupa” Kosova u ovom procesu ne bi trebala profitirati Srbija na svom putu ka EU, “a da su građani Kosova i dalje izolirani, bez prava na slobodu kretanja u zoni Schengena”.

On navodi da Kosovo treba biti posvećeno uspješnom okončanju dijaloga, ali da će, ako taj proces ne rezultira prihvatljivim sporazumom za Kosovo, takse od 100 posto biti ponovo uvedene i preduzeće se druge dodatne mjere u pogledu uvođenja potpunog reciprociteta.

Nema konfrontacije sa SAD-om

Na kraju svoje objave na Facebooku, Veseli navodi da su američki zahtjevi “uvijek rezultirali pozitivnim potezima po Kosovo”, pa zato usaglašenost Kosova sa SAD-om predstavlja “garanciju uspjeha u svakom aspektu”.

“Stoga, tvrdoglavost spram zahtjeva našeg velikog prijatelja nije državotvorna politika. Naše političke odluke trebaju imati u svojoj osnovi interes naše države i naših građana, a ne iracionalni pristup individualnih, grupnih i partijskih političkih koristi”, napisao je Veseli.

On, također, kaže da “svaki stav” koji Kosovo postavi “na kurs konfrontacije sa SAD-om” neće nikada imati njegovu podršku.

Izvor: Agencije