Veseli potpisao, Platforma postala javni dokument

Platformom je predviđeno potpisivanje konačnog sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma (EPA)

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli potpisao je u petak Platformu za dijalog o konačnom, sveobuhvatnom i zakonski obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i ona je, kako prenosi Zeri, postala javni dokument.

Platforma ima 11 principa kojih se tim Kosova treba pridržavati u nastavku dijaloga sa Srbijom, a Beograd je tumači kao zatvaranje vrata dijalogu.

Platformom je predviđeno potpisivanje konačnog sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma, koji bi podrazumijevao međusobno priznanje, ukidanje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, formiranje specijalnog suda za zločine koje su tokom posljednjih sukoba počinili Srbi i pitanje reparacije.

Također podrazumijeva članstvo Kosova u UN-u i Evropskoj uniji, kao i da Srbija ne blokira njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama kao što su UNESCO i Interpol, prenosi Tanjug.

Vučić: Uvod u katastrofu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da je prije šest mjeseci upozorio Brisel da je nacrt Platforme Kosova uvod u katastrofu na cijelom Balkanu, a da ga je Evropska unija uvjeravala da ona neće ni doći na dnevni red, da je neće izglasati, a da danas kažu kako “nemaju komentar” na taj dokument.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je ranije u petak kako vjeruje da će teškoće koje Kosovo ima sa Srbijom uskoro biti riješene i svi će u regiji živjeti bolje.

“Kosovo će ostvariti svoje ciljeve da se uskoro pridruži UN-u, što će građanima omogućiti bolji život i ekonomski razvoj”, rekao je Haradinaj, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije