Veseli: Nejedinstvo Albanaca najveća prijetnja Kosovu

Vrijeme je da ojačamo državu, suverenitet države i imamo evropsku perspektivu, kaže Veseli (EPA)

Za Kosovo nema veće prijetnje od nejedinstva političkih činilaca, izjavio je u Tirani predsjednik kosovskog parlamenta, Kadri Veseli.

Po njegovim riječima, to se događa u trenutku kada u posljednoj fazi dijaloga sa Beogradom treba da bude postignut sporazum o “uzajamnom priznanju i članstvu Kosova u Ujedinjene narode”.

Veseli je, kako je prenijela ATA, nakon razgovora sa predsjednikom parlamenta Albanije Gramozom Rucijem, rekao da je glavni cilj prištinskih vlasti u ovom trenutku isključivo postizanje konsenzusa političkih činilaca o dijalogu sa Beogradom.

“Nije vrijeme za predstave vlasti, već za dijalog u interesu napretka današnjih i budućih generacija. Vrijeme je da ojačamo državu, suverenitet države i imamo evropsku perspektivu”, rekao je Veseli.

Nova perspektiva za Kosovo

Vrijeme je, kaže Veseli, za otvaranje nove perspektive za Kosovo i zato je potrebno da vlada i opozicija u dijalogu sa Beogradom djeluju jedinstveno.

Iako kosovski parlament nije potvrdio zamjenika premijera Fatmira Limaja za šefa kosovskog tima za dijalog, Veseli je rekao da je on dobio taj mandat i da će izabrani tim raditi na osnovu platforme koja će biti usvojena u skupštini.

To je, kako je rekao, važno jer se Kosovo kreće ka Zapadu – EU i članstvu u NATO-u.

Ponosni na SAD kao ‘doživotnog partnera’

“Veoma smo ponosni što za doživotnog partnera imamo Sjedinjene Američke Države, a podržavaju nas i druge zemlje Zapada i EU-a”, rekao je Veseli.

On, kako se navodi, nije pružio priliku novinarima da mu postave pitanja, već je samo kratko rekao da se o “miru, dobrom okruženju, našoj državnosti ne može pregovarati”.

Ruci je novinarima nakon susreta sa Veselijem rekao da je glavna tema njihovog razgovora bio dijalog Beograda i Prištine

Po njemu je to pravi put i najefikasniji mehanizam za normalizaciju odnosa dvije države održivo rješenje koje će garantirati sprovođenje postignutih sporazuma, a prije svega “međusobnog priznavanja”.

Izvor: Agencije