Oglasi

Veseli: Nakon izbora neće biti srpskih zidova i vozova

Lider Demokratske partije Kosova je na Facebooku napisao da će sa Srbijom biti gotovo 12. juna i da se nikada ponovo neće vratiti.
Na Kosovu je 31. maja počela predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore, koji će biti održani 11. junaEPA

Lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli je izjavio da će nakon prijevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, zakazanih za 11. juni, sa Srbijom biti "gotovo", da neće biti srpskih zidova i vozova kao i da će Mitrovica biti jedinstvena, prenosi Radio-televizija Kosova.

Veseli, koji je nosilac liste koalicije DPK-a, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, na svom Facebook nalogu napisao je da nakon izbora neće biti srpskih zidova i vozova na Kosovu ako ta koalicija pobijedi.

"Mi ćemo osnažiti Mitrovicu, da Mitrovica bude ujedinjena. Neće biti jug i sjever", napisao je on, dodavši da je "sa Srbijom gotovo 12. juna i da se nikada ponovo neće vratiti".

Na Kosovu je 31. maja počela predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore, koji će biti održani 11. juna.

Za izbore 26 političkih subjekata

Od prijavljenih 26 političkih subjekata - pet je koalicija, 19 političkih stranaka i dvije građanske inicijative.

Većina albanskih stranaka sklopila je predizborne koalicije, dok pokret Samoopredjeljenje na izbore izlazi samostalno.

Kandidati za mjesto premijera Kosova su Ramush Haradinaj, zapovjednik bivše Oslobodilačke vojske Kosova i čelnik Alijanse za budućnost Kosova, Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova i Aljbin Kurti iz opozicionog pokreta Samoopredjeljenje.

Predizborna kampanja svih kandidata uglavnom se temelji na obećanju provedbe ekonomskih reformi, kako bi se otvorila nova radna mjesta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.