Oglasi

Veseli: Kosovo će ispuniti međunarodne obaveze, uključujući i one u vezi sa Specijalnim sudom

Jasno je da je Specijalni sud štetan za Kosovo, ali će ta institucija biti osnovana, jer "država Kosovo nema snage da to zaustavi", kaže predsjednik kosovske skupštine.
Veseli nema podršku većine poslanika svoje stranke za stavove koje iznosiEPA

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseli izjavio je da će Kosovo poštovati medjunarodne obaveze, uključujući i one u vezi sa Specijalnim sudom.

Kako je saopšteno iz Skupštine Kosova, tokom susreta sa američkim ambasadorom na Kosovu Gregom Delawiem, Veseli je razgovarao o poslednjim dogadjajima na Kosovu i agendi skupštinskih aktivnosti za 2018. godinu.

"Tokom sastanka Veseli i Delawie iskazali su potrebu zajedničkih stavova za pitanja nacionalnog interesa Kosova. Veselj je rekao da će Kosovo ispuniti svoje obaveze prema međunarodnoj zajednici do kraja, uključujući i Specijalni sud", kaže se u saopštenju.

Predsednik kosovskog parlamenta takođe je istakao poznate stavove da će Kosovo slediti agendu evropskih integracija i da će na ovom putu za glavnog partnera smatrati SAD.

"Nepravda u ime pravde"

Veseli je zahvalio američkom ambasadoru za stalnu podršku koju SAD daju Kosovu, dodaje se u saopštenju.

Iako u saopštenju sem načelnih tema nije navedeno o čemu su konkretno razgovarali Veseli i Delawie, glavno pitanje bilo je insistiranje na održavanju vanredne sednice skupštine o zahtevu 43 poslanika za ukidanje Specijalnog suda.

To pitanje biće na dnevnom redu sednice predsedništva Skupštine Kosova, koja je zakazana za sredu, 17. januar.

Veseli je u autorskom tekstu za portal gazetaexpress.com ove nedelje napisao da je jasno da je Specijalni sud štetan za Kosovo, ali je i dodao da će ta institucija biti osnovana, jer "država Kosovo nema snage da to zaustavi".

"Kosovo je najmanje zaslužilo da mu se to desi, ali će se ipak desiti i pored stotina argumenata koje imamo protiv. Ovo je nepravda koja će se desiti u ime pravde", napisao je Veseli.

Incijativu za izglasavanje Zakona o ukidanju Specijalnog suda pokrenuli su poslanici stranke na čijem je čelu Veseli uz podršku poslanika albanskih stranaka članica vladajuće koalicije u Prištini.

Prištinski mediji pišu da Veseli u stavovima koje je izneo u kolumni nema podršku većine poslanika svoje stranke u kosovskom parlamentu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.