Veseli: Gazivode pripadaju Kosovu

Nastavljamo saradnju s našim partnerima - SAD-om, Velikom Britanijom i Evropskom unijom, jer je to naš dom, kazao je Kadri Veseli (Arhiva)

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli je izjavio da Gazivode pripadaju Kosovu te da je integritet Kosova nepovrediv.

“Mi nemamo nikakve teritorijalne pretenzije ni prema kome. Postupat ćemo u skladu s dobrosusjedskim odnosima. Istovremeno nastavljamo saradnju s našim partnerima – SAD-om, Velikom Britanijom i, naročito, Evropskom unijom – jer je to naš dom”, rekao je on.

Istovremeno je šef Parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti, koji je boravio u južnom dijelu Mitrovice, kazao je da Kosovo nikada neće odustati od sjevernog dijela teritorije.

“Imam na umu da smo u dijelu Kosova gdje se s druge strane mosta i dalje ne poštuje suverenitet Kosova. Imamo problem sa sigurnošću i zaštitom građana koji žive u ovom dijelu, ali mi nikada ne trebamo odustati od tog dijela Kosova”, rekao je on na debati s građanima u južnom dijelu Mitrovice.

Opasna igra granicama i teritorijama

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je ranije da izolacija Kosova predstavlja mnogo veći problem od posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i pitanja korekcije granica.

“Mislim da je moj zadatak provođenje Ustava, i to nas obavezuje na očuvanje teritorije i granica. Po svim ostalim pitanjima sam uzdržan. Igra granicama i teritorijama je opasan eksperiment, pozivam sve da budu pažljivi. Kada god se pokrene tema granica, nema garancija kako će se to završiti. Nakon svih tragedija, Kosovo sebi ne može dozvoliti taj luksuz”, rekao je Haradinaj.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci objavio je ranije da su “lideri Preševske doline odlučni da pristupe Kosovu”.

Potvrdio je to, prenose kosovski mediji, nakon sastanka koji je s čelnicima albanske zajednice na jugu Srbije imao u Prištini.

Izvor: Agencije