Veseli: Albanci su protjerani iz Niša

Kadri Veseli: Naši stari u Prištinu su došli iz Niške zone, posebno iz okoline Kuršumlije (EPA)

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli je u četvrtak izjavio da je grad Niš, koji se nalazi u Srbiji, nekada bio nastanjen mnogobrojnim Albancima, za koje tvrdi da su ih Srbi protjerali, pa su se u najvećem broju naselili Prištini, odnosno na Kosovu.

Ponavljajući tu tvrdnju, koju je iznosio i ranije, on je rekao da kada god to čini Srbi mu zamjeraju.

“Međutim, Niš je bio nastanjen od mnogih Albanaca, koji su kasnije protjerani. Naši stari u Prištinu su došli iz Niške zone, posebno iz okoline Kuršumlije”, kazao je Veseli, preieo je prišinski portal Indexonline.

On je to rekao tokom obilaska lokacije na kojoj će, kako se planira, biti izgrađen memorijalni centar protjeranih Albanaca od srbijanskih snaga tokom posljednjih sukoba, krajem devedesetih godina prošlog vijeka, prenosi Tanjug.

‘Srbija mora platiti za zločine’

Veseli je još jednom potvrdio posvećenost institucija Kosova donošenju tih, kako je naveo, pravednih odluka, o osudi genocida i formiranju tribunala za zločine koje su počinili Srbi nad Albancima na Kosovu.

Uvjeren je da će formiranje tribunala podržati i međunarodni faktori, ali da bi se, kako je kazao, ta podrška dogodila, na odlukama teba raditi profesionalno.

“Država Srbija mora platiti za zločine, zločince nećemo ostaviti mirno da spavaju, tako da za njih nema tolerancije”, naveo je Veseli.

Izvor: Agencije