Verizon kupuje Yahoo s popustom od 350 miliona dolara

Prema novom ugovoru, Yahoo i Verizon podijelit će moguće troškove zbog hakerskih upada (EPA)

Američka telekomunikacijska kompanija Verizon kupit će internetsko poslovanje Yahooa s popustom od 350 miliona dolara u odnosu na prethodno dogovorenih 4,8 milijarde dolara zbog sigurnosnih propusta zbog kojih je ugroženo više od milijardu naloga na Yahoou.

U utorak objavljeni novi sporazum dvije firme olakšao je brige investitorima, koji su strahovali da bi Verizon mogao tražiti smanjenje cijene od najmanje milijardu dolara ili čak otkazati kompletan dogovor, prenijela je agencija Associated Press.

Do izmjene dogovora došlo je nakon što je Yahoo, nakon prvobitnog sporazuma s Verizonom, objavio da su u dva hakerska napada 2013. i 2014. godine ukradeni lični podaci više od milijardu korisnika.

Prema novom ugovoru, Yahoo i Verizon podijelit će moguće troškove zbog tih hakerskih upada, prenosi agencija Beta.

Yahoo mijenja ime u Altaba

Verizon, najveći američki pružatelj bežičnih komunikacija, kupit će osnovno internetsko poslovanje Yahooa – pretragu, e-mail i Messenger – i tako zaokružiti svoje ponude s obzirom na to da je već kupio AOL za 4,4 milijarde dolara.

Yahoo je nekada bio jedna od vodećih internetskih kompanija, ali posljednjih godina pod pritiskom konkurencije gubi položaj na tržištu.

Nakon prodaje poslovanja s e-mailom, internetskim sajtom, aplikacijama za mobilne telefone i marketing Verizonu, Yahoo bi trebao promijeniti ime u Altaba.

Novi naziv predstavlja kombinaciju riječi “alternativno” i “Alibaba”, s obzirom na to da Yahoo posjeduje gotovo 15 posto kineske Alibabe, u vrijednosti 35 milijardi dolara.

Izvor: Agencije