Oglasi

Veran Matić izaslanik za rješavanje pitanja nestalih

Srbija i Hrvatska potragu za nestalima smatraju prioritetnim humanitarnim pitanjem te najavljuju iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih.
Veran Matić je nekadašnji direktor i glavni urednik B92Al Jazeera - Arhiva

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao je Verana Matića, nekadašnjeg direktora i glavnog urednika B92, za svog posebnog izaslanika za rješavanje pitanja nestalih osoba s Hrvatskom.

Prema agenciji HINA, Matić će izravno surađivati s posebnim savjetnikom hrvatske predsjednice, ujedno gradonačelnikom Osijeka Ivicom Vrkićem.

Iz ureda predsjednika Srbije priopćeno je da je, prigodom nedavnog sastanka s Vrkićem, Vučić naglasio da je rešavanje pitanja nestalih "najvažnije civilizacijsko i humanitarno pitanje" za Srbe i Hrvate, te da državna tijela Srbije čine sve radi pronalaženja nestalih i rasvjetljavanja njihovih sudbina.

Hrvatska još traga za 1.533 nestale osobe te posmrtnim ostacima 419 osoba, što ukupno čini 1.952 osobe za kojima se traga s područja Hrvatske.

Humanitarno i civilizacijsko pitanje

Matić je u pisanoj izjavi prigodom imenovanja poručio da će se zalagati za depolitiziranje procesa potrage za nestalima i otvaranje arhiva, te da će surađivati s obiteljima i udrugama obitelji nestalih i nevladinim sektorom.

On je naglasio da "porodice čiji su najdraži nestali pre gotovo 30 godina moraju da dobiju informacije o njihovoj sudbini, bez obzira kojem narodu oni pripadaju i koju su ulogu imali tokom ratnih dešavanja".

I Matić problem nestalih vidi kao "prvenstveno humanitarno i civilizacijsko pitanje", naglašavajući koliko je to važno i "za suočavanje sa prošlošću, demokratizaciju društva, vladavinu prava i evropske integracije".

"Nastojaćemo depolitizovati proces potrage za nestalima", poručio je Matić, najavljujući blisku suradnju s hrvatskim kolegom Vrkićem.

Dugo u humanitarnim akcijama

Njihov zajednički posao, navodi Matić, bit će da pomognu kako bi "intenzitet aktivnosti svih strana bio najveći mogući, u kontinuitetu i bez obzira na dnevnopolitičke odnose".

Veran Matić je nekadašnji direktor i glavni urednik B92, a dugo je angažiran u organiziranju humanitarnih akcija, uključujući i masovnu akciju pomoći Srbima nakon akcije "Oluja" 1995. godine. Organizirao je i nekoliko međunarodnih konferencija o suočavanju s prošlošću i iskustvima drugih zemalja.

U Deklaraciji o unaprjeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, koju su 20. lipnja 2016. u Subotici potpisali Vučić, tada kao predsjednik vlade, i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, istaknuto je da su obje države suglasne da je potraga za nestalima "prioritetno humanitarno pitanje" i da će "uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih". 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.