Oglasi

Venecuela zaobilazi američke sankcije pri prodaji nafte

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro usmjerava zaradu od prodaje nafte kroz ruskog energetskog diva Rosneft.
Madurova administracija od januara razgovara sa saveznicima u Moskvi o načinima zaobilaženja zabrane za klijente koji plaćaju PDVSA u dolarima, kažu izvoriEPA

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro usmjerava zaradu od prodaje nafte kroz ruskog energetskog diva Rosneft dok nastojeći izbjeći američke sankcije uvedene kako bi ga zbacile s vlasti, navode izvori i dokumenti koje je pregledao Reuters.

Takva trgovina je najnoviji znak rastuće ovisnosti vlade Venecuele o Rusiji, dok SAD steže finansijsku omču oko Madura kojeg smatra diktatorom, prenosi Hina.

Uz ekonomski oporavak nakon godina recesije i naglog pada proizvodnje nafte, Venecuela se već mučila s finansiranjem uvoza i državne potrošnje i prije nego što je Washington u januaru nametnuo stroga ograničenja državnoj naftnoj kompaniji PDVSA.

Nafta čini više od 90 posto izvoza iz članice OPEC-a i najveći dio državnih prihoda. Maduro optužuje američkog predsjednika Donalda Trumpa za vođenje ekonomskog rata protiv Venecuele.

Zaobilaženje zabrana

Madurova administracija od januara razgovara sa saveznicima u Moskvi o načinima zaobilaženja zabrane za klijente koji plaćaju PDVSA u dolarima, kažu izvori. Rusija je javno izjavila da su sankcije SAD-a nezakonite i da će s Venecuelom raditi na tome da im odoli.

Prema onome što je otkrio Reuters, venecuelanska državna naftna firma PDVSA počela je Rosneftu prosljeđivati račune od svoje prodaje nafte.

Ruski energetski div odmah plaća PDVSA s popustom na prodajnu cijenu pri čemu izbjegava uobičajeni vremenski okvir od 30 do 90 dana za dovršenje naftnih transakcija te kasnije naplaćuje puni iznos od kupca, navodi se u dokumentima.

"PDVSA isporučuje svoje račune za naplatu Rosneftu", rekao je izvor u venecuelanskoj državnoj kompaniji, pod uvjetom da ostane anoniman zbog straha od odmazde.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.