Venecuela zaobilazi američke sankcije preko Evrope

Latinoameričke zemlje dogovorile su se nametnuti sankcije članovima aktuelne Vlade Venecuele (EPA)

Venecuelska opozicija treba veću podršku Evrope u pokušaju zbacivanja socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura sa vlasti, izjavio je opozicioni dužnosnik i optužio Vladu da koristi evropski finansijski sistem kako bi se izbjegle američke sankcije.

Opozicija i SAD smatraju prevarom ponovni izbor Madura 2018. godine i smatraju ga odgovornim za ekonomsku i političku krizu, prenosi Hina.

U ponedjeljak su latinoameričke zemlje dogovorile nametnuti sankcije članovima Madurove Vlade na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

“Cijeli svijet treba osuditi Madura, ali prvenstveno Evropa”, rekao je u New Yorku Carlos Vecchio, američki predstavnik opozicionog vođe Juana Guaida.

Maduro: Guaido je marioneta SAD-a

“Madurov režim zaobilazi američke sankcije preko Evrope”, upozorio je Vecchio.

Više od 50 zemalja priznalo je Guaida kao zakonitog čelnika Venecuele, članice OPEC-a, od kako se predsjednik Nacionalne skupštine pozvao na Ustav i samoproglasio privremenim predsjednikom u januaru, tvrdeći da je Maduro nezakonito izabran.

Maduro, koji naziva Guaida američkom marionetom, koji ga pokušava zbaciti državnim udarom, međutim, i dalje ima priznanje 193-člane Generalne skupštine UN-a.

Izvor: Agencije