Venecuela tvrdi da je ubila osam napadača u pokušaju invazije

Ministar Reverol rekao je da se grupa iskrcala na obalu u lučkom gradu La Guairi, nedaleko Caracasa (Reuters)

Vlada Venecuele saopštila je da je spriječila upad “terorista-plaćenika”, kako su ih nazvali, koji su na brzim čamcima pokušali s mora ući u zemlju iz susjedne Kolumbije, uz napomenu da su njene sigurnosne snage usmrtile osam boraca.

Ministar unutrašnjih poslova Venecuele Nestor Reverol rekao je da se grupa iskrcala na obalu u lučkom gradu La Guairi, oko 32 kilometra od glavnog grada Caracasa.

“Pokušali su izvršiti invaziju s mora. Radi se o grupi plaćenika iz Kolumbije, koji su imali za cilj da izvedu terorističke napade u zemlju i ubiju lidere revolucionarne vlade”, rekao je.

Lider Socijalističke partije Diosdado Cabello izjavio je da je osam osoba likvidirano, te da su dvije uhapšene.

Odgovornost preuzeo bivši član ‘zelenih beretki’

“Osujetili smo upad na našu teritoriju zahvaljujući obavještajnim podacima”, rekao je novinarima Cabello.

Kako je javio AP, odgovornost za neuspjeli napad preuzeo je bivši pripadnik američkih “zelenih beretki” Jordan Goudreau.

On je, kako se navodi, sa penzionisanim generalom vojske Javierom Nietom, koji se suočava sa optužbama SAD-a, u vezi s narkoticima, trenirao desetine dezertera iz Venecuele u susjednoj Kolumbiji.

Predsjednik Venecuele Nicolas Madro često optužuje svoje političke protivnike za pokušaje da zbace njegovu administraciju s vlasti uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, koje su obećale da će ga odstraniti sankcijama i zabranom izvoza nafte.

Izvor: Agencije