Oglasi

Venecuela se zatvaranjem granica bori s inflacijom

Pljačke i tuče zbog hrane postaju svakodnevnica, dovodeći Venecuelu na ivicu haosa.

Inflacija u Venecueli 500 posto

Venecuela se bori s najvećom inflacijom na svijetu, koja, prema procjenama ekonomista, ove godine iznosi 500 posto. Međunarodni monetarni fond tvrdi da će naredne godine inflacija biti trostruko veća. Predsjednik Nicolas Maduro naredio je zatvaranje granica kako bi zaustavio krijumčarenje novca, a krenula je i zamjena najveće novčanice od 100 bolivara novim novčanicama, mnogo veće vrijednosti.

Građani Venecuele natovareni torbama punim novčanica od 100 bolivara stali su u redove ispred banaka da ih zamijene za nove apoene mnogo veće vrijednosti. Novčanice se povlače iz optjecaja po naredbi predsjednika Madura, koji tvrdi da mafija uništava ekonomiju zemlje, gomilajući novac na crnom tržištu i još više raspirujući inflaciju. Zbog njih je morao zatvoriti i granice prema Kolumbiji i Brazilu.

"Predsjednik je morao donijeti ovakve mjere, koje je narod pozdravio, kako bi se okončala ova situacija", navodi Pedro Briceno, ulični prodavač.

Maduro tvrdi da su nove novčanice veće vrijednosti, pa i do 20.000 bolivara, već u optjecaju. Građani su na šalterima, no novih novčanica nema, a rok za zamjenu starih samo što nije istekao.

"Rečeno nam je da trebamo zamijeniti novčanice od 100 bolivara. Došli smo da podignemo gotovinu i opet su nam dali novčanice od 100 bolivara. Ne razumijem, ovo je ludost", kaže jedna lokalna stanovnica.

Metal kao nova valuta

Kriza je proizvela i novu valutu: metal. Nedaleko od glavnog grada srušio se Telekomov toranj nakon što su pljačkaši ukrali sve šarafe. Odnijeli su i sve bakrene kablove i generator. U tim očajnim vremenima vrijednost industrijskog materijala nevjerovatno je skočila.

"Ove godine imali smo gotovo 600 pljački na 330 stanica. Neke stanice opljačkali su i više puta. To je gubitak od gotovo pet miliona dolara. Taj novac mogli smo investirati u modernizaciju mreže", rekao je Victor Martinez, direktor telekomunikacijske kompanije.

Humanitarne organizacije upozoravaju na veliki rast broja porodica koje jedva preživljavaju zbog inflacije. Neke od njih primorane su djecu davati prijateljima ili državi da o njima brinu. Pljačke i tuče zbog hrane postaju svakodnevnica, dovodeći Venecuelu na ivicu haosa.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.