Venecuela: Pregovori za ‘izlazak iz diktature’

Vođa opozicije Juan Guaido je rekao da razgovori moraju dovesti do održivog rješenja krize (EPA)

Venecuelska opozicija sastat će se s predstavnicima vlade predsjednika Nicolasa Madura na Barbadosu na razgovorima u kojima posreduje Norveška, u sklopu nastojanja da se riješi politička kriza u ekonomski uništenoj zemlji, tvrdi Hina.

Taj sastanak na karipskom otoku s „predstavnicima uzurpatorskoga režima“ trebao bi poslužiti za „uspostavu pregovora kojima bi bio cilj izlazak iz diktature“, saopštio je Juan Guaido, vođa venecuelske opozicije kojeg je pedesetak država priznalo kao privremenog predsjednika te zemlje.

Ti novi pregovori, treći od maja, trebali bi, po njemu, poslužiti za ostvarivanje tri cilja – odlazak Nicolasa Madura s dužnosti predsjednika koju obavlja od 2013., uspostavu „tranzicijske vlade“ i „slobodne izbore s međunarodnim posmatračima“.

Guaido je rekao da razgovori moraju dovesti do održivog rješenja krize te da se ne mogu iskoristiti kako bi Socijalistička stranka dobila na vremenu.

Dva kruga pregovora bez rezultata

„Narod Venecuele, naši saveznici i svjetske demokratije priznaju potrebu za doista slobodnim i transparentnim izbornim procesom koji će nam omogućiti da nadvladamo krizu i izgradimo produktivnu budućnost“, saopšteno je iz Guaidoova ureda, no nije naveden datum sastanka.

Prva dva kruga pregovora održana su u Oslu u maju između izaslanika opozicije i vlade socijalističkog predsjednika, ali bez opipljivih rezultata.

Tokom drugog sastanka, predstavnici su prvi put direktno razgovarali.

Mnogi predstavnici oporbe nemaju povjerenja u dijalog, s obzirom na to da su prijašnja nastojanja završila bez sporazuma, a Madurovi kritičari uglavnom su ih ocjenjivali kao taktiku odugovlačenja.

Izvor: Agencije