Venecuela: Posebna komisija za kandidate opozicije

Delcy Rodriguez je imenovana za čelnicu 'Komsije za istinu' povrh toga što je predsjednica Ustavotvorne skupštine (EPA)

Kandidati opozicije koji će učestvovati na venecuelskim izborima bit će istraženi kako bi se osiguralo da nijedan nije učestvovao u nasilnim političkim protestima ove godine, izjavila je čelnica nove provladine “Komisije za istinu”, prenose agencije.

Ovo tijelo je uspostavila Ustavotvorna skupština izabrana prošlog mjeseca po nalogu socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura.

Kritičari Vlade kažu kako je Ujstavotvorna skupština zamišljena kako bi onemogućila opoziciju i ojačala sve slabiju podršku vladajućoj stranci uoči oktobarskih izbora.

Pred skupštinom je i zakon koji će kazniti svakoga ko izrazi “mržnju ili netrpeljivost” sa do 25 godina zatvora.

Opozicija strahuje kako će taj zakon biti upotrijebljen da ušutka kritiku Vlade, koja, prema lokalnoj grupi za zaštitu ljudskih prava Penal Forum, već sada drži 675 političkih zatvorenika.

Više od 120 ubijenih

“Ko god ide na ulice da bi izrazio netrpeljivost i mržnju bit će uhapšen i izveden pred sud i kažnjen sa 15, 20, 25 godina zatvora”, rekao je Maduro prošle sedmice.

Više od 120 ljudi je ubijeno u protekla četiri mjeseca protesta protiv toga kako predsjednik upravlja ekonomijom pritisnutom trocifrenom inflacijom i teškim nestašicama hrane.

Maduru vjerna Delcy Rodriguez je imenovana za čelnicu “Komsije za istinu” povrh toga što je predsjednica Ustavotvorne skupštine.

Ona je reklai kako će zatražiti od izbornog tijela CNE informacije o kandidatima koji će učestvovati na oktobarskim izborima “kako bi se utvrdilo da li je neki od njih učestvovao u incidentima i nasilju”, ističući kako će to imati “pročišćujući učinak” na Venecuelu.

Izvor: Agencije