Venecuela počela vojnu vježbu na granici s Kolumbijom

Tenkovi, oklopna vozila naoružana raketama i deseci vojnika počeli su stizati na aerodrom La Fria (EPA)

Venecuela je počela vojnu vježbu na granici s Kolumbijom, razmještajući vojnike i upozoravajući na “prijetnje” susjedne države, koja je pozvala na “smirenost” suočena s novim napetostima. 

Kako je saopćio generalni štab, počelo je razmještanje 150.000 vojnika na granici s Kolumbijom radi vojne vježbe koju je naredio predsjednik Nicolas Maduro, koji susjednu zemlju optužuje da “izvodi manevre” kako bi “izazvala sukob”.

Tenkovi, oklopna vozila naoružana raketama i deseci vojnika počeli su stizati na aerodrom La Fria, u državi Tachira, izvijestio je AFP.

Na tom području koje graniči s Kolumbijom Maduro je prošle sedmice proglasio “narandžastu uzbunu” nakon što je kolumbijskog predsjednika Ivana Duquea optužio da “manevrima” potiče oružani sukob s Venecuelom.

‘Kolumbija neće odgovarati na provokacije’

Kolumbijski predsjednik je, s druge strane, rekao da neće nasjesti na provokacije te je odbacio optužbe da pokreće vojnu intervenciju protiv susjedne zemlje.

“Pozivamo sve Kolumbijce na smirenost, znajući da raspolažemo dovoljno opremljenim i sposobnim snagama reda. Ne treba reagirati na prijetnje jer bi bila ludost misliti da bi mogle biti stvarne”, rekla je novinarima kolumbijska potpredsjednica Marta Lucia Ramirez, dodavši da Kolumbija neće odgovarati na “provokacije”.

Naglasila je da je Kolumbija aktivirala “sve međunarodne instrumente koji garantiraju mir u regiji”.

Vježbe koje se odvijaju duž 2.200 kilometara duge granice trebale bi trajati do 28. septembra, a u njima bi trebalo učestvovati 150.000 vojnika od ukupno 365.000, koliko ih ima Venecuela.

Maduro redovno optužuje kolumbijskog kolegu da ga pokušava svrgnuti “terorističkim napadima”, dok s druge strane Duque njega optužuje da je pružio utočište i podršku pripadnicima Farca, što je Caracas opovrgnuo.

Kolumbijski predsjednik priznao je vođu venecuelske opozicije Juana Guaidoa kao privremenog predsjednika, kao i još pedeset zemalja, a Venecuela je u februaru zbog toga prekinula sve odnose s Bogotom.

Izvor: Agencije