Venecuela: Opozicija nastavlja razgovore s Vladom

Tim opozicije se vraća razgovorima, kako bi se postigla promjena koja može okončati patnju Venecuele (EPA)

Venecuelanska opozicija saopćila je da će se vratiti na otok Barbados kako bi nastavila razgovore s Vladom predsjednika Nicolasa Madura, u svrhu okončanja političke krize u toj ekonomski uništenoj zemlji.

Dvije strane sastale su se na karipskom otoku prošle sedmice, gdje su vodile razgovore pod pokroviteljstvom Norveške, ali su se u četvrtak vratile na konsultacije.

Tim za odnose s javnošću vođe venecuelanske opozicije uana Guaidoa, kojeg priznaje više od 50 država, objavio je na Twitteru da se delegacija vraća kako bi se postigla promjena koja može okončati patnju Venecuele.

Razgovori će biti nastavljeni samo nekoliko dana nakon što su dvojica Guaidova tjelohranitelja uhapšena zbog navodnog pokušaja prodaje oružja u sklopu propalog ustanka protiv Madura.

Svaki četvrti treba humanitarnu pomoć

Venecuelu potresa hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih potrepština.

Od 2015. godine je čak oko četiri miliona Venecuelaca izbjeglo je iz zemlje, prema podacima Ujedinjenih naroda hitna humanitarna pomoć potrebna četvrtini stanovništva.

Guaido se u januaru pozvao na Ustav kako bi preuzeo dužnost privremenog predsjednika, nakon što je proglasio ponovni izbor predsjednika Madura 2018. godine nelegitimnim.

Socijalist Maduro tvrdi da je Guaido marioneta SAD-a, koji je orkestrirao pokušaj državnog udara.

Izvor: Agencije