Venecuela ograničava subvencije za benzin

Mnoge benzinske pumpe su zatvorene, neke imaju tehničkih problema, neke ne žele prodavati više od 20 do 30 litara benzina po subvencioniranoj cijeni, a nekima je ponestalo goriva (Al Jazeera)

Venecuela je uvela novi sistem prodaje goriva u sklopu kojeg će građani po subvencioniranim cijenama moći kupovati samo 120 litara benzina mjesečno, javlja dpa.

Građani će tako mjesečno moći kupovati 120 litara benzina po cijeni koja odgovara dva američka centa. Nakon toga cijena će rasti na 50 centi po litru i bit će bliža onima u drugim zemljama svijeta.

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro najavio je prošle subote da će se benzin prodavati na 200 benzinskih pumpi.

Venecuelanske rezerve nafte spadaju među najveće u svijetu ali je proizvodnja naglo potonula zbog lošeg održavanja i upravljanja, prenosi Hina.

Uvoz nafte iz Irana

Novi sistem ne funkcioniše baš najbolje – mnoge su benzinske stanice zatvorene, neke imaju tehničkih problema, neke ne žele prodavati više od 20 do 30 litara benzina po subvencioniranoj cijeni a nekima je ponestalo goriva, piše dnevni list El Nacional.

Venecuela trenutno uvozi naftu iz Irana koji je upozorio Sjedinjene Američke Države da ne napadaju njegove tankere koji na putu u Venecuelu prolaze kroz Karipsko more.

Iran je u posljednje vrijeme u Venecuelu poslao pet tankera s gorivom, a Maduro je najavio da će uskoro posjetiti Teheran radi potpisivanja sporazuma u energetskom i drugim sektorima. 

“Dužan sam otići tamo i lično se zahvaliti ljudima”, rekao je venecuelski predsjednik u govoru na državnoj televiziji, ne navodeći datum posjete. 

Izvor: Agencije