Venecuela: Maduro otvara granicu s Kolumbijom

Venecuelanska vlada je u februaru odlučila da privremeno zatvori granicu s Kolumbijom zbog, navodnih 'ozbiljnih i nezakonitih prijetnji' te zemlje (EPA)

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro najavio je da će od sutra biti otvoren granični prelaz sa Kolumbijom, u Tachiri.

„Naredio sam da se od nedjelje otvori granični prelaz sa Kolumbijom. Mi smo nacija koja štiti svoju nezavisnost i pravo na samoopredjeljenje“, napisao je Maduro, prenosi Anadolija.

Granični prelaz u Tachiri zatvoren je od 22. februara.

Maduro je u februaru objavio da prekida diplomatske i političke odnose s Kolumbijom, jer „ne može više tolerisati agresiju fašističke kolumbijske vlade, pa je odlučio prekinuti bilo kakav odnos s tom zemljom“.

Protesti i nemiri od 10. januara

Venecuelanska vlada je tada odlučila da privremeno zatvori granicu s Kolumbijom zbog, navodnih „ozbiljnih i nezakonitih prijetnji“ te zemlje.

Venecuelu potresaju protesti i nemiri od 10. januara ove godine kada je predsjednik Maduro položio zakletvu za drugi mandat, nakon izbora koje je opozicija bojkotovala.

Napetosti su eskalirale kada se JJuan Guaido, koji je predsjednik Narodne skupštine Venecuele, 23. januara proglasio za vršioca dužnosti predsjednika.

Taj potez podržale su SAD i mnoge evropske i latinoameričke zemlje, ali Maduro ima podršku Turske, Rusije, Kine, Irana, Bolivije i Meksika.

Izvor: Agencije