Venecuela: Hiljade privedenih iz političkih razloga

Od neuspjele pobune privedeno 339 osoba, civila i vojnika, 80 ih je i dalje u pritvoru (EPA)

Više od 2.000 ljudi privedeno je od početka godine u Venecueli iz političkih razloga, a većina njih su demonstranti sa protesta protiv predsjednika Nicolasa Madura, saopćila je nevladina organizacija Foro Penal, koja se bavi zaštitom političkih zatvorenika.

“Od 1. januara do maja 2019. godine privedeno je 2.014 ljudi, a većina njih su demonstranti”, navela je ta nevladina organizacija i dodala da je više od 800 osoba i dalje u pritvoru, a među njima ima i vojnika, prenosi agencija Beta.

Protesti protiv Madura postali su sve češći od kada se 23. januara lider opozicije Juan Guaido proglasio za privremenog predsjednika Venecuele.

Petero mrtvih na protestima

Guaido ima podršku oko 50 zemalja, među kojima je i SAD.

Lider opozicije je prošle sedmice pozvao na vojnu pobunu, koja nije uspjela, a u međuvremenu su održani protesti, tokom kojih je bilo sukoba s policijom.

Organizacija Foro Penal je navela da je od neuspjele pobune privedeno 339 osoba, civila i vojnika, od kojih je više od 80 i dalje u pritvoru.

Tužilaštvo Venecuele je saopćilo da su 223 osobe privedene nakon poziva Guaida na pobunu i dodalo da je pet osoba poginulo tokom prošlosedmičnih dvodnevnih protesta.

Izvor: Agencije