Oglasi

Venecuela: Guaido smijenjen s pozicije predsjednika Parlamenta

Samoproglašenom predsjedniku zemlje je još i određena zabrana vršenja državne funkcije na 15 godina.
Juan GuaidoJuan Guaido je umanjio mogućnost postizanja velikog napretka u pregovorima Reuters

Predsjednik parlamenta Venecuele Juan Guaido, koji je i lider opozicije, smijenjen je danas sa funkcije predsjednika tog tijela i zabranjeno mu je obavljanje neke državne funkcije u narednih 15 godina zbog sumnje na korupciju, saopštile su vlasti u Caracasu.

Generalni kontrolor Republike Elvis Amoroso, zadužen za nadgledanje transparentnosti administracije u Venecueli, odlučio je da zabrani Guaidu obavljanje funkcije do koje se dolazi na izborima, u maksimalnom periodu koji predviđa zakon“, navodi agencija Beta.

Taj period je 15 godina, naveo je kontrolor koji je blizak vlastima.

'Nije opravdao 94.000 dolara'

Amoroso je rekao da Guaido nije opravdao neke troškove u zemlji i inostranstvu sredstvima koja dolaze iz drugih zemalja.

Prema njegovim riječima, Guaido je imao više od 91 putovanja van teritorije u iznosu od oko 94.000 dolara bez pravdanja troškova.

Kontrolor je 11. februara otvorio istragu o Guaidu.

Juan Guaido je samoproglašeni predsjednik Venecuele, a priznao ga je veliki broj zemalja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.