Venecuela: Došla struja, Maduro pokreće istragu o sabotaži

Nicolas Maduro smatra da je na elektroenergetsku mrežu u zemlji izvršen kibernetički napad (EPA)

Vlada Venecuele objavila je u srijedu da je električna energija vraćena u gotovo 100-postotnom obimu u zemlji, nakon čitave sedmice u kojoj je život u zemlji bio gotovo paraliziran.

Ministar informiranja Jorge Rodriguez istaknuo je da je struja “vraćena u 100-postotnom obimu”, prenijela je Hina.

Samo gradovi Baruta i Hatillo u blizini Caracasa i dalje nemaju struju, zbog požara u ispostavi, dodao je.

On je istaknuo da je “predsjednik Nicolas Maduro odlučio da se sve aktivnosti, privatne i javne, industrija, škole, službe, mogu vratiti u normalu”.

Nedostajalo hrane, vode i goriva

Nestanak električne energije paralizirao je zemlju prošlog četvrtka, a nedostajalo je hrane, vode i goriva, te je došlo do krađa, a ljudi su zbog nestanka struje umirali u bolnicama.

Opozicija za to krivi Vladino loše upravljanje, dok predsjednik Maduro optužuje SAD i opoziciju da pokreću kibernetičke napade na elektroenergetsku mrežu u zemlji.

“Pokušali su ugušiti venecuelsku domovinu brutalnim zločinom”, kazao je Rodriguez.

“Prekidom energetske dostave željeli su pokrenuti genocid.”

Najavljeno je da će protiv šefa opozicije i samoproglašenog predsjednika Juana Guaidoa biti pokrenuta istraga zbog navodne uključenosti u izazivanje nestanka električne energije.

Anadolija tvrdi da je Maduro najavio osnivanje specijalne komisije koja će provesti istragu o sabotažama koje su dovele do prekida u napajanju strujom.

Maduro je kazao da je istraga o tom problemu već u toku, a da će stručnu komisiju činiti eksperti iz Irana, Kube, Rusije i Kine.

Kina pomaže obnovu mreže

Kina je ponudila pomoć Venecueli u obnovi rada elektrodistribucijske mreže.

Nestanak struje uzrokovao je dodatne patnje u zemlji, koja se već bori s teškom ekonomskom krizom.

Uprkos postepenom vraćanju električne energije, Venecuela nastavlja funkcionirati usporeno, uključivo i u glavnom gradu, u kojem je većina banaka i trgovina u srijedu bila zatvorena, a javni promet, koji je i u normalnim vremenima deficitaran, bio je u prekidu.

Izvor: Agencije