Venecuela: Deseci žrtava i pozivi na opći štrajk

Molotvoljevi kokteli, kamenje i paljenje barikada blizu zračne vojne baze u La Carloti obilježili su sukobe u srijedu za koju je Guaido sazvao najveći protest (Reuters)

Jedna je osoba poginula, 46 je povrijeđenih u Karakasu gdje je opozicijski lider Juan Guaido pozvao na opći štrajk u pokušaju da svrgne predsjednika Nicolasa Madura koji uz sebe još ima vojsku i obećava kazniti “izdajice” odgovorne za neuspjeli udar, javljaju u četvrtak agencije iz podijeljene Venecuele koja je postala političko bojno polje Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Venecuelski opservatorij za društvene sukobe objavio je kako je 27-godišnja Jurubith Rausseo u srijedu navečer u bolnici podlegla povredi zadobijenoj metkom u glavu, javlja agencija AFP.

Službe četvrti Chacao u gradu Karakas koje su pod kontrolom opozicije objavile su kako je 46 osoba povrijeđeno, od kojih dvije iz vatrenog oružja u novim sukobima između snaga reda i demonstranata koji podržavaju Guaidoa.

Molotvoljevi kokteli, kamenje i paljenje barikada blizu zračne vojne baze u La Carloti obilježili su sukobe u srijedu za koju je Guaido sazvao najveći protest. Stanovnici Karakasa odazvali su se 1. maja njegovom pozivu ali nije uspio mobilizirati cijelu državu.

„Sutra ćemo zatražiti štrajk i postepeno doći do općeg štrajka“, rekao je u srijedu hiljadama svojih pristaša 35-godišnji Guaido i dodao: „Nastavit ćemo na ulici sve dok ne postignemo slobodu“.

Nalog za hapšenje

Vrhovni sud Venecuele izdao je u četvrtak nalog za hapšenje istaknutog opozicionog aktiviste Leopolda Lopeza koji se sklonio u Ambasadu Španije u Karakasu, pošto se pridružio pokušaju zbacivanja socijalističkog predsjednika ove južnoameričke države Nicolasa Madura.

Sud je naredio policiji da uhapsi Lopeza zbog kršenja uvjeta kućnog pritvora, navodi agencija AP.

Lopez se u utorak pojavio ispred vojne baze u Karakasu s opozicionim liderom Juanom Guaidom koji je tada, u pratnji grupe naoružanih vojnika, pozvao vojsku da zbaci Madura.

Pošto se vojska nije odazvala na Guaidov poziv, Lopez je sa porodicom našao utočište u rezidenciji čileanskog ambasadora, a potom su prešli u Ambasadu Španije.

Lopez je dvije godine bio u kućnom pritvoru zbog vođenja antivladinih protesta 2014. godine.

Bijeg u ambasade

Guaido je u utorak pozvao na svrgavanje Madura, no pokušaj nije uspio jer su glavni vojni komandanti ostali uz socijalista Madura.

Pred nekoliko hiljada svojih pristalica pred predsjedničkom palačom Maduro je poručio kako „neće nimalo oklijevati staviti iza rešetaka odgovorne za zločinački pokušaj državnog udara“ koji je, po njemu, orkestrirao John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa.

„U utorak se šačica izdajnika, koju je angažirala pučistička desnica, željela nametnuti (…) pobjegli su u ambasadu, pravosuđe ih traži i ubrzo će ići u zatvor da plate svoju izdaju i zločine“, obećao je Maduro.

Nakon neuspjelog puča, grupa pobunjenika zatražila je azil u ambasadi Brazila. Leopoldo Lopez, lider opozicije koji je bio u kućnom pritvoru od 2017. godine, pojavio se u utorak uz Guaidoa i pobunjene vojnike da bi se prvo sklonio u ambasadu Čilea, a zatim u ambasadu Španije.

Guaida, koji se proglasio predsjednikom, priznalo je 50-ak država predvođenih SAD-om, a Madura podržavaju Rusija, Kina i Kuba. Takve podjele stavile su Venecuelu u središte globalnih geopolitičkih napetosti, piše Reuters.

Lavrovovo upozorenje

U telefonskom razgovoru, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je u srijedu svog američkog kolegu, državnog sekretara Mikea Pompea na „razarajući utjecaj“ SAD-a u Venecueli, a Pompeo je ustvrdio kako tu državu zapravo destabilizira intervencija Rusije i Kube.

Pompeo je ranije u srijedu rekao kako je Trump spreman „vojno intervenirati“.

„Bude li potrebno, SAD će to učiniti“, rekao je.

„Nastavak tih agresivnih koraka donosi teške posljedice“, rekao je Lavrov u razgovoru s Pompeom i dodao kako „jedino venecuelanski narod ima pravo odlučiti o svojoj sudbini i tražio razgovor između svih političkih snaga zemlje“.

Američke vlasti su u utorak pokrenule ofanzivu povećanja pritiska na Madura, upozorenjima protiv podrške venecuelanskom predsjedniku i pozivajući pripadnike vlasti u Karakasu da se pridruže Guaidou.

Maduro, koji je naslijedio svog mentora, socijalistu Huga Chaveza nakon njegove smrti 2013., od tada vlada državom izuzetno bogatom naftom, no koja je potonula u krizu, hiperinflaciju veću od milion posto, krajnje siromaštvo i nerede zbog katastrofalnog upravljanja, pada cijene sirove nafte i sankcija, a sada se strahuje i od građanskog rata.

Izvor: Agencije