Venecija: Zlatni lav Guillermu del Toru za ‘Oblik vode’

Guillemo del Toro, Zlatni lav, Venecija, Mostra
Guillermo del Toro je nagradu posvetio mladim latinoameričkim filmskim stvarateljima (Reuters)

Film Oblik vode meksičkog redatelja Guillerma del Tora, mračna bajka u kojoj se nijema čistačica zaljubljuje u vodeno stvorenje, osvojio je Zlatnog lava, nagradu za najbolji film na filmskom festivalu u Veneciji

“Ukoliko ostanete čisti i odani svojoj vjeri, u ono što vjerujete – u mom slučaju, u čudovišta – možete postići svašta”, poručio je Del Toro u obraćanju, primajući nagradu koju je posvetio mladim latinoameričkim filmskim stvarateljima.

Drugu nagradu osvojila je obiteljska tragedija Foxtrot izraelskog redatelja Samuela Maoza, a najboljim redateljem proglašen je Francuz Xavier Legrand za svoju dramu o razvodu Jusqu'a la Garde (Skrbništvo), za koju je i napisao scenarij i u kojoj glumi.

Najbolji glumci Charlotte Rampling i Kamel El Basha

Za taj film Legrand je na ovogodišnjoj Mostri primio i nagradu za najbolje debitantsko ostvarenje.

Nagradu za najbolju glumicu dobila je Charlotte Rampling za talijanski film Hannah, a najboljim glumcem proglašen je Palestinac Kamel El Basha za ulogu u The Insult (Uvreda).

Dodjelom priznanja završen je desetodnevni filmski maraton, na kojem se za glavnu nagradu borio 21 film u međunarodnoj konkurenciji.

Izvor: Agencije