Venecija: Moguće plaćanje ulaza u grad

Venecija je jedna od najpopularnijih svjetskih turističkih destinacija. Svake godine taj grad posjeti 20 miliona turista.

Do sada je gledanje bilo besplatno, ali bi grad uskoro mogao početi naplaćivati ulaznice. 

Domaćini se baš i ne raduju turistima koji dolaze u jednodnevni obilazak.

“Postaje nemoguće hodati gradom. Ti ljudi jedu, spavaju i mokre na gradskim ulicama. Ulazak u grad ne bi trebao biti dozvoljen onima koji se ne znaju ponašati, čak ni na jedan dan”, kaže Matteo Secchi, venecijanski ugostitelj.

Rješenje za to je naplaćivanje ulaza u grad i to unaprijed, umjesto naknadno.

Kontroverzna inicijativa

Prijedlog je da cijena bude 40 dolara. Inicijativa je kontroverzna i teško provodiva. Ipak, riječ je samo o ideji jednog ministra. No, Venecijancima se taj koncept sviđa.

“Osnovni problem ovog grada je održavanje. Ovaj drevni grad prepun je trošnih građevina. Riječ je o građevinama koje zanimaju turiste, ali čije održavanje košta pravo bogatstvo. A Venecija nema novca. Nedavni korupcijski skandal pogodio je ovaj grad. Novca jednostavno nema. Kad je riječ o osiguravanju neophodnog novca, taj bi teret mogli podnijeti turisti”, izvještava Al Jazeerin reporter Phil Lavelle.

“Naplaćivanje ulaza u Veneciju moglo bi smanjiti broj posjetilaca. To bi moglo predstavljati problem Veneciji kao gradu koji mora da živi, umjesto da bude turistički Disneyland”, smatra Mara Manente, ekspertica za turizam.

Venecija turistima već naplaćuje boravišne takse. Taj propis usvojen je prije tri godine. Jedno noćenje košta blizu osam dolara. Umjesto riječi taksa venecijanske vlasti radije koriste termin ‘donacija za kulturu’. Postavlja se pitanje je li uvođenje nove takse, ipak, previše.

Izvor: Al Jazeera