Veljanovski treći put na čelu Sobranja

Trajko Veljanovski je na konstitutivnoj sjednici u subotu izabran da treći put vodi Sobranje, javlja iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.
 
Za njega je glasalo 89 zastupnika koji su prisustvovali sjednici.
 
Isto povjerenje Veljanovski je dobio 2008. te ponovo 2011. godine.
 
Makedonijom će, poslije vanrednih izbora, vladati dvije najveće stranke u zemlji – makedonski VMRO-DPMNE i albanska Demokratska unija za integraciju.
 
SDSM nije preuzeo mandate
 
Dvije najveće političke stranke iz makedonskog i albanskog političkog korpusa odlučile su formirati novu parlamentarnu većinu u Sobranju Makedonije.
 
Dogovor je objavljen neposredno prije konstitutivne sjednice Sobranja, na kojoj se nisu pojavili zastupnici opozicijskog SDSM-a.
 
SDSM tako nije preuzeo mandate, a Verifikacijska komisija verificirala je mandate svih 123 zastupnika u Sobranju.
 
Opozicija tvrdi, kako javlja reporterka Al Jazeere, da im Ustav dozvoljava izbor hoće li ili neće prihvatiti, odnosno vratiti mandate.
 
No, hoće li ova politika opozicije i najveće opozicijske stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije dobiti podršku delegata znat će se već u nedjelju na Kongresu ove stranke, kada će se glasati o povjerenju aktuelnom političkom vrhu ove stranke, koji vlada nešto više od 11 mjeseci.
 
Većina od 80 zastupnika
 
“U Ustavu Republike Makedonije, u Izbornom zakonu i poslovniku Sobranja nije predviđena odredba da izabrani zastupnik ima pravo dati izjavu kojom ne prihvata da mu mandat bude verificiran. U Ustavu i Zakonu o zastupnicima je utvrđeno da mandat zastupnika počinje teći od konstitutivne sjednice, odnosno od dana verifikacije mandata, to jest od danas”, izjavio je Aleksandar Nikolovski, predsjednik Verifikacijske komisije.
 
VMRO-DPMNE i DUI imat će u Sobranju većinu sa 80 od ukupno 123 zastupnička mjesta.
 
“Stranke su, suglasno programskim opredjeljenjima i izbornim obećanjima, odlučile da glavni prioritet budućeg djelovanja vlade budu euroatlantske integracije i ekonomski razvoj”, navodi se u zajedničkom priopćenju VMRO-DPMNE-a i DUI-ja, koje su i do sada činile vladajuću koaliciju.

U saopćenju se dodaje kako ekonomski razvoj predviđa reforme i projekte za poboljšanje ekonomskog i socijalnog stanja, otvaranje novih radnih mjesta i investicije.

Šest stranaka u Parlamentu

U Makedoniji su 27. aprila održani prijevremeni parlamentarni izbori na kojima su šest stranaka i koalicija izborili mjesta u Sobranju.

VMRO-DPMNE osvojio je 61, a DUI 19 zastupničkih mandata u Parlamentu kojeg čine 123 zastupnika.

U Sobranju će u opoziciji biti Demokratska partija Albanaca sa sedam te građanska opcija GROM s jednim zastupnikom.

SDSM i Nacionalni demokratski preporod odlučili su vratiti mandate i ne sudjelovati u novom sazivu Sobranja, nezadovoljni izbornim procesom.

Iz VMRO-DPMNE-a i DUI-ja su prije nekoliko dana pozvali zastupnike koji vraćaju mandate da uđu u Sobranje.

Izvor: Al Jazeera i agencije