Velikoj Britaniji prijeti nestašica hrane

U Velikoj Britaniji umanjena je zabrinutost da će privreda podleći prvoj recesiji od finansijske krize (EPA)

Velika Britanija suočiće se sa nestašicom nekih prehrambenih proizvoda ako izađe iz Evropske unije bez dogovora, upozorili su iz udruženja britanske prehrambene industrije, predviđajući “ozbiljne poremećaje” koji bi mogli da potraju mesecima.

“Svima nama u prehrambenom sektoru apsolutno je jasno da je izlazak bez dogovora za nas katastrofalan ishod, ali nikada nismo rekli da će zemlja gladovati”, naglasio je direktor za korporativne poslove u Federaciji proizvođača hrane i pića Tim Rajkroft za Bi-Bi-Si.

“S vremena na vreme doći će do nestašice nekih prehrambenih proizvoda koja će u određenoj meri biti nasumična, a zavisiće od toga koji će kamioni uspeti da pređu granicu”, rekao je on.

Velika Britanija treba da izađe iz EU-a 31. oktobra, a trenutno se čini da su male šanse za sporazum koji treba da obezbedi slobodan protok robe nakon tog datuma.

‘Situacija nalik ratnom stanju’

“Mislimo da će doći do ozbiljnih poremećaja koji će trajati sedmicama ili mesecima. Pritom je sveža hrana tek vrh ledenog brega; očekujemo nestašice niza proizvoda”, rekao je Rajkroft.

Laburista Kristofer Haskins, bivši predsednik udruženja proizvođača hrane, upozorio je da bi Britanija mogla da se nađe u “situaciji nalik na ratno stanje, uz određeni stepen racionalisanja hrane”.

Novi britanski premijer Boris Džonson obećao je da će zemlju izvesti iz EU-a sa dogovorom ili bez njega, što bi značilo da će se trgovina između dve strane bazirati na propisima Svetske trgovinske organizacije.

Džonson je ponovo pozvao čelnike EU-a da pristanu da ponovo otvore pregovore o uslovima Bregzita, tvrdeći da nedavni izbori za Evropski parlament zahtevaju promenu pristupa.

Iz Unije su poručili da su spremni za teške pregovore, ističući da neće nasesti na pokušaje novog britanskog premijera da “igra na kartu straha od Bregzita bez dogovora”.

Izvor: Agencije