Veliki uspjeh hrvatskih ortopeda

Devetogodišnjem dječaku, oboljelom od raka kostiju, tim zagrebačkih doktora uspješno je ugradio rastuću tumorsku endoprotezu, zahvaljujući kojoj će moći da hoda.

Operacija je prvi put izvedena u Hrvatskoj, a takva endoproteza ugrađuje se još samo u četiri medicinska centra u Evropi.

Prvi koraci devetogodišnjeg Jana nakon što mu je uspješno ugrađena rastuća tumorska endoproteza. Prvi je pacijent u Hrvatskoj, koji je podvrgnut ovakvom zahvatu.

“Riječ je o implantatu koji je personaliziran jer je napravljen po određenim parametrima koji su dobiveni iz magnetske rezonancije i ležište same proteze po tim podacima i cam tehnologijom je rekonstruiran taj dio zgloba i dijela bedrene kosti”, rekao je Robert Kolundžić, ortoped u KBC Sestre Milosrdnice.

Operacija je obavljena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. Doktori objašnjavaju kako se radi o velikom iskoraku u ortopediji.

“U liječenju ovakvih tumorskih bolesti prije svega 15, 20 godina gotovo 100 posto je bila amputacija. Kod ove operacije u lokalnoj anesteziji jednim zahvatom kako dijete raste tako se postiže pomak pa proteza raste s djetetom”, kazao je Zoran Bahtijarević, direktor Klinike za dječje bolesti u Zagrebu.

Rijetka bolest

Prije ugradnje proteze dječaku je odstranjen zloćudni tumor s područja koljena. Prošle godine obolio je od osteosarkoma.

“Riječ je o rijetkoj bolesti, takvih bolesnika imamo nekoliko godišnje. Inače je incidencija malignih bolesti na četiri milijuna stanovnika u grubo rečeno oko 150 i 180 novootkrivenih bolesti godišnje. Tako da što se tiče samih koštanih tumora je brojka puno manja samih osteosarkoma između tri do pet novootkrivenih”, kazala je Aleksandra Bonevski, onkologinja u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.

Sam operacijski zahvat trajao je oko četiri sata i koštao je 40 hiljada eura. Platila ga je bolnica iz svog proračuna, a nadaju se da će povrat novca dobiti od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

„Nadamo se da ćemo imati prilike i svoj drugoj djeci, da će je biti što je moguće manje, s takvom dijagnozom ali da ćemo im moći pružiti ovakvu kvalitetnu skrb ovakav operativni zahvat s ovakvim kvalitetnim implantatima kao što je ovaj”, rekao je Tomislav Ribičić, ortoped u Klinici za dječje bolesti.

Pred Janom je još nekoliko ciklusa kemoterapije. Doktori su uvjereni u njegov oporavak i da će pobijediti bolest.

Izvor: Al Jazeera