Oglasi

Veliki uspjeh hrvatskih ortopeda

Dječaku, oboljelom od raka kostiju, tim zagrebačkih doktora uspješno je ugradio rastuću tumorsku endoprotezu, zahvaljujući kojoj će moći da hoda.

wEtd1y5Gwro

Devetogodišnjem dječaku, oboljelom od raka kostiju, tim zagrebačkih doktora uspješno je ugradio rastuću tumorsku endoprotezu, zahvaljujući kojoj će moći da hoda.

Operacija je prvi put izvedena u Hrvatskoj, a takva endoproteza ugrađuje se još samo u četiri medicinska centra u Evropi.

Prvi koraci devetogodišnjeg Jana nakon što mu je uspješno ugrađena rastuća tumorska endoproteza. Prvi je pacijent u Hrvatskoj, koji je podvrgnut ovakvom zahvatu.

"Riječ je o implantatu koji je personaliziran jer je napravljen po određenim parametrima koji su dobiveni iz magnetske rezonancije i ležište same proteze po tim podacima i cam tehnologijom je rekonstruiran taj dio zgloba i dijela bedrene kosti", rekao je Robert Kolundžić, ortoped u KBC Sestre Milosrdnice.

Operacija je obavljena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. Doktori objašnjavaju kako se radi o velikom iskoraku u ortopediji.

"U liječenju ovakvih tumorskih bolesti prije svega 15, 20 godina gotovo 100 posto je bila amputacija. Kod ove operacije u lokalnoj anesteziji jednim zahvatom kako dijete raste tako se postiže pomak pa proteza raste s djetetom'', kazao je Zoran Bahtijarević, direktor Klinike za dječje bolesti u Zagrebu.

Rijetka bolest

Prije ugradnje proteze dječaku je odstranjen zloćudni tumor s područja koljena. Prošle godine obolio je od osteosarkoma.

"Riječ je o rijetkoj bolesti, takvih bolesnika imamo nekoliko godišnje. Inače je incidencija malignih bolesti na četiri milijuna stanovnika u grubo rečeno oko 150 i 180 novootkrivenih bolesti godišnje. Tako da što se tiče samih koštanih tumora je brojka puno manja samih osteosarkoma između tri do pet novootkrivenih", kazala je Aleksandra Bonevski, onkologinja u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.

Sam operacijski zahvat trajao je oko četiri sata i koštao je 40 hiljada eura. Platila ga je bolnica iz svog proračuna, a nadaju se da će povrat novca dobiti od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

„Nadamo se da ćemo imati prilike i svoj drugoj djeci, da će je biti što je moguće manje, s takvom dijagnozom ali da ćemo im moći pružiti ovakvu kvalitetnu skrb ovakav operativni zahvat s ovakvim kvalitetnim implantatima kao što je ovaj'', rekao je Tomislav Ribičić, ortoped u Klinici za dječje bolesti.

Pred Janom je još nekoliko ciklusa kemoterapije. Doktori su uvjereni u njegov oporavak i da će pobijediti bolest.

Izvor: Al Jazeera

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.