Veliki snijeg u Britaniji i Francuskoj

Snježni uvjeti u francuskim Alpama nastavljaju se i u nedjelju (EPA)

Niske temperature i obilne snježne padavine izazivaju brojne probleme u saobraćaju u velikim dijelovima Velike Britanije i Francuske, izvještavaju danas britanski i francuski mediji.

Britanska meteorološka službe upozorila je vozače na poledicu, budući da je širom Velike Britanije temperatura pala ispod nule.

Mraz je zahvatio velike dijelove te zemlje, a zbog obilnih snježnih padavina i mećava, za saobraćaj su zatvoreni brojni putevi i neki aerodromi a hiljade ljudi morale su da prekinu putovanje, navodi Tanjug britanski Telegraf.

Susnježica i snijeg pogodili su sjever i centralnu Englesku, kao i Škotsku.

U Sheffieldu je grupa putnika bila prinuđena da provede noć u jednoj crkvi, nakon što se njihov autobus zaglavio u snijegu a desetine vozača u tom gradu morale napustiti automobile.

Zatvoreni su aerodromi John Lennon u Liverpoolu i Leeds Bradford u Yorkshireu, navodi Telegraf, dok AFP prenosi da su letovi ka evropskim destinacijama kasnili sa Aerodroma Manchester, trećeg po veličini u Britaniji.

U većem dijelu zemlje uveden je “narandžasti” nivo opasnosti – treći na skali od četiri, zbog hladnoće i snježnih padavina, a u najtežim uvjetima našli su se vozači na sjeveru Engleske, gdje je u određenim oblastima palo do 11 centimetara snijega, a na putevima su formirane kilometarske kolone.

Policija saopćava da je znatno povećan broj saobraćajnih nesreća, što dodatno otežava kretanje vozila.

Vlasti upozoravaju na potrebu oprezne vožnje i apeliraju na građane da bez prijeke potrebe ne kreću na put.

Ledeni dani su u Velikoj Britaniji najavljeni i za narednu sedmicu, sve do četvrtka, a meteorolozi prognoziraju da bi naredne sedmice temperatura zraka u Velikoj Britaniji mogla da dostigne do minus deset stepeni Celzijusa.

Zastoj na putevima

Istovremeno, agencije su ranije javile da je tokom protekle noći više od 15.000 vozila blokirano na putevima na jugoistoku Francuske u turističkom regionu Savoya, i da su u 12 gradova formirani prihvatni centri za one koji su se našli u nevolji.

U subotu su organizirana prihvatilišta u sportskim dvoranama u regiji Savoya.

Jedan muškarac je poginuo kada je njegovo vozilo palo u provaliju u regije Iserea, a tri osobe su izgubile život u incidentima povezanim sa snijegom diljem Francuske ranije ove sedmice, piše francuski dnevnik Le Monde.

Vlada je upozorila vozače da budu krajnje oprezni i da izbjegnu putovanje u ovim vremenskim uvjetima ako je ikako moguće.

Snježni uvjeti u francuskim Alpama nastavljaju se i u nedjelju.

Više od 100.000 Britanaca ostalo je u u subotu mraku nakon što je gusti snijeg oštetio električne kablove. Kako piše Telegraph, najgore je na zapadu zemlje gdje jaki udari vjetra onemogućavaju kretanje.

Meteorološke službe najavljuju dodatno pogoršanje vremena i pad temperature do minus 10 stepeni celzija, a strahuje se da bi moglo biti i ljudskih žrtava.

Izvor: Agencije