Veliki protesti: Tunis uveo policijski sat

Noćni policijski sat uveden je u petak u čitavom Tunisu nakon višednevnih socijalnih protesta koji se svojim razmjerima i trajanjem mogu usporediti s onima iz 2011.

Pet godina nakon pada režima Zinea El Abidinea Ben Alija, protesti protiv siromaštva i za socijalnu pravednost počeli su u siromašnom području Kasserine, u središtu zemlje, nakon smrti nezaposlenog mladića u subotu, prenosi Hina.

Protestni pokret se zadnjih dana proširio na mnoge druge gradove, a noć na petak bila je obilježena sukobima u više pokrajina i u glavnome gradu.

Policijski sat će se primjenjivati od 20-5 sati “zbog napada na javnu i privatnu imovinu i zbog toga što je nastavak tih akata prijetnja sigurnosti domovine i građana”, saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Slična mjera je već bila uvedena večer nakon bombaškog napada, 24. novembra 2015., na predsjednikovu ličnu stražu (12 ubijenih zaštitara) u Tunisu za koji je odgovornost preuzela grupa Islamska država Irak i Levant.

Ovaj put je policijski sat uveden zbog vala socijalnog bunta kakav nije viđen od revolucije, u zemlji koju je zaobišlo “arapsko proljeće”, ali se ne uspijeva izvući iz ekonomske krize.

“Ovo je najgora socijalna kriza od 2011.”, rekao je za AFP nezavisni analitičar Selim Kharrat dodajući da su se “protesti proširili na čitavu teritoriju”.

Premijer Habib Essid morao je zbog tih događaja prekinuti putovanje po Evropi. U petak navečer se vraća u Tunis nakon susreta u Parizu s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, izvijestio je predsjednički ured.

Početak protesta

Socijalne napetosti počele su u subotu u Kasserineu, gradu s 80.000 stanovnika, kada je nezaposleni dvadesetosmogodišnjak Ridha Yahyaoui umro od strujnog udara pošto se popeo na električni stup.

Zajedno s drugima je protestirao zbog toga što je izbačen s popisa novozaposlenih u javnoj upravi.

Yahyaoui je postao simbol mlađe generacije koja smatra da ih je vlada iznevjerila.

“Moj sin je mrtav, a vlada je odgovorna za to. Srce mi je slomljeno. Krivci za njegovu smrt trebali bi odgovarati. Uništili su cijelu našu porodicu”, rekla je njegova majka Saadia Laabadi.

Ridha Yahyaoui je neumorno tražio posao da bi mogao da prehrani roditelje i sedmoro braće i sestara. Njegov otac je penzioner i porodica jedva sastavlja kraj s krajem.

Njegov brat Mehrez Yahyaoui  je kazao: “Moj brat se nalazio na spisku osoba kvalificiranih za državnu službu. Njegovo ime iznenada je skinuto sa spiska. Sanjao je o zaposlenju, a umjesto toga završio je pod zemljom. On je mučenik Kasserina.”

Četvrt Karma jedna je od najsiromašnijih dijelova Kasserina, gdje je Ridha Yahyaoui proveo većinu života.

Nakon revolucije kojom je srušen Ben Alijev režim prije četiri godine bila je puna nade da će se stanje popraviti i da će siromašni i nezaposleni dobiti priliku za bolji život.

Gnjev prema vladi u toj četvrti je sve jači.

Karma, Ezuhuur i druge siromašne četvrti postale su centri spontanih masovnih protesta.

Bijes se posljednjih dana proširio, a nezaposleni mladi Tunižani izašli su na ulice više gradova. Svi tvrde da je vlada prekršila data obećanja.

“Vlada je pod sve snažnijim pritiskom da pokaže da drži situaciju pod kontrolom. Također, mora da pokaže vlastitom narodu da ne ignorira probleme. Ali, istovremeno, ima ograničen budžet i možda neće moći da finansira programe zapošljavanja u cijeloj zemlji”, javlja Hashem Ahelbarra, novinar Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera i agencije