Veliki povratak borovskih Startasica na tržište

Startas tenisice vukovarske tvrtke Borovo doživljavaju veliki povratak na tržište. Samo u prvih šest mjeseci ove godine prodano je 60.000 pari, što je 40.000 više nego u cijeloj 2015. godini. Uzlet su doživjele zahvaljujući novom dizajnu.

Tvrtka Borovo, koja je izašla iz predstečajne nagodbe s višemilijunskim gubicima, zahvaljujući restrukturiranju, a djelomično i uspjehu poznatih platnenih tenisica, kraj godine trebala bi dočekati na nuli. Al Jazeerina ekipa posjetila je tvrtku Borovo, gdje strojevi i vrijedne ruke zaposlenica ne prestaju raditi već 85. godinu zaredom. Pola od toga proizvode svoj napoznatiji proizvod – Startas tenisice.

“Na dan se proizvodilo na tisuće – prva smjena, druga smjena – ali je bilo veliko tržište za Ameriku, za Ruse. To je bilo da po pola godine radiš Startas”, podsjeća Vesna, zaposlenica Borova.

Za manje od pola sata nastaje oblik poznate platnene tenisice. Iako je proizvodnja u odnosu na prijeratno vrijeme neusporedivo manja, u posljednje vrijeme vidno se oporavlja.

I na naslovnici časopisa ‘Vogue’

“Potražnja je za radnicima, za startasicama, pa sam se prijavila”, priča Renata, zaposlenica Borova.

“Sve se ručno radi. Kompletno, od početka do kraja. Zato mislim da smo radi toga i kvalitetniji od kineske obuće”, dodaje njezina kolegica Nada.

I modno su puno zanimljiviji, jer su bijelu, plavu i crnu veziju Startasica u posljednje dvije i pol godine zamijenile stotine boja i uzoraka… I od nekoliko desetaka tisuća, skočile na više od 100.000 primjeraka.

“Startas puno toga može podnijeti, a platnena tenisica je u kulturi nošenja obuće već godinama. Po našoj konkurenciji vidimo da gumeno-platnena tenisica ima veliki potencijal”, ukazuje Martina Tomljenović, voditeljica Sektora za marketing Borova.

Potencijal mnogima omiljene obuće, u hrvatskoj verziji, prepoznali su modni urednici svjetski poznatog časopisa Vogue. Startasice koje se izvoze u Ameriku, Australiju, Kanadu, Singapur, Japan, Francusku, Njemačku… već su se dva puta našle na njihovim stranicama. Udaljenija tržišta, kažu u Borovu, isplativija su od susjednih na kojima se ne mogu kupiti.

“Zemlje regije definitivno jesu plan u skoroj budućnosti. Mi smo dužni prvo riješiti situaciju u našoj domovini gdje je naša proizvodnja, riješiti našu maloprodaju mrežu, urediti trgovine, proširiti proizvodni asortiman”, navodi Tomljenović.

Cijena 36 eura

U Hrvatskoj se prodaju u 90 prodavaonica Borova. Cijene se kreću oko 36 eura, što je dvostruko jeftinije nego u zemljama svijeta, pa ih ciljano kupuju turisti, a često se poklanjaju i kao suvenir.

“Imam već nekoliko pari već godinama. Sad kupujem za poklon prijateljici koja živi vani. Odselila se prije nekoliko godina i mislim da bi joj to bio super poklon. Em će ju sjetiti i na Hrvatsku, i na mene”, priznaje Maja, koja redovito kupuje Startas tenisice.

Startasice se rade i po narudžbi. Naručuju ih škole, tvrtke, festivali za koje se onda osmišljavaju posebni uzorci. I hrvatski sportaši na Sveučilišnim igrama su imali svoje, samo za njih osmišljene platnene tenisice iz hrvatske radinosti.

Izvor: Al Jazeera