Veliki kupci Iranske nafte podlegli američkom pritisku

Američki državni sekretar Mike Pompeo je pozvao evropske saveznike da zauzmu oštriji stav protiv Irana, koji je optužio za kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda, u vrijeme kada neki od najvećih kupaca teheranske nafte izgleda podliježu američkom pritisku.

Pompeo je napisao dva tvita u četvrtak u kojima je optužio Iran da krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i da šalje oružje širom Bliskog istoka.

On je pozvao evropske lidere da slijede SAD u povećanju ekonomskog pritiska na ovu državu.

“Moramo presjeći sve finansije koje ovaj režim koristi da finansira terorizam i ratove preko posrednika. Ne možemo predvidjeti kada bi Iran mogao pokušati poticati terorizam, nasilje i nestabilnost u jednoj od naših država”, napisao je Pompeo u jednom tvitu.  

Iran je optužen da je uključen u ratove preko posrednika u regiji, posebno u Siriji i Jemenu, gdje podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i pobunjenike Huse u Jemenu.

Povlačenje iz nuklearnog sporazuma

Od maja, kada se američki predsjednik Donald Trump povukao iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana akcije – JCPOA i nametnuo nove sankcije Iranu, SAD je povećao neprijateljsku retoriku prema Iranu.

Trump je u četvrtak rekao da je Iran počeo tretirati SAD s “mnogo više poštovanja” nakon što su nove sankcije nametnute.

“Tretiraju nas sa mnogo više poštovanja nego u prošlosti i znam da imaju mnogo problema i da im se ekonomija urušava”, izjavio je Trump na konferenciji za novinare u Briselu, nakon učešća na spornom samitu NATO-a.

“Ali, reći ću vam ovo, u određenom trenutku oni će me nazvati i reći će: ‘Hajdemo sklopiti sporazum’, i mi ćemo sklopiti sporazum. Ali, oni osjećaju veliki bol sada.”

Američki predsjednik se jednostrano povukao iz sporazuma potpisanog 2015. godine sa šest svjetskih sila – SAD-om, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom, Kinom i Evropskom unijom.

U sporazumu se od Irana očekivalo da umanji svoj program obogaćivanja uranija i obećao je da neće širiti nuklearno oružje u zamjenu za labavljenje sankcija.

Indija znatno smanjila uvoz

Nakon povlačenja, EU, Velika Britanija, Francuska i Njemačka su u više navrata govorile da su ponovo potvrdile svoju podršku “kontinuiranom punom i efikasnom provođenju JCPOA od svih strana”.

Trump je, međutim, tražio od zemalja koje posluju s Iranom da nađu druge dobavljače, ili da će i same biti podvrgnute sankcijama.

Prošle sedmice je Washington saopćio da je cilj da što manje država prestane uvoziti iransku naftu.

“Naš cilj je povećati pritisak na iranski režim reduciranjem do nule njihove prodaje sirove nafte”, izjavio je direktor Odjela za planiranje politika State Departmenta Brian Hook.

U strahu od sankcija, Indija, drugi najveći uvoznik iranske nafte nakon Kine, od tada je počela smanjivati oslanjanje na iransku energiju.

U junu je uvoz nafte iz Irana u Indiju smanjen sa 705.000 barela na 593.000 barela po danu, što je smanjenje od 16 posto, prema novinskoj agenciji Reuters.

U međuvremenu je uvoz nafte iz SAD-a u stalnom porastu ove godine.

U prvih šest mjeseci ove godine količina nafte uvezene iz SAD-a u Indiju gotovo je duplo veća u odnosu na cijelu 2017. godinu, izvijestio je Times of India.

Potraga za novim tržištima

Da bi nadoknadio gubitke koji su rezultat američkih sankcija, Iran traži druge države kao potencijalne partnere za izvoz.

U srijedu su Iran i Rusija najavili sporazum do 50 milijardi dolara u iranskom naftnom sektoru.

Pred sastanak između Rusije i Irana, iranski glasnogovornik ureda za vanjsku politiku rekao je da je ova posjeta u skladu s teheranskim diplomatskim traženjem novih partnera nakon što se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma.

“Nakon strateške greške Donalda Trumpa, koji je izašao iz multilateralnog i međunarodnog sporazuma JCPOA, Islamska Republika Iran odlučila je poslati niz svojih specijalnih predstavnika u druge države”, citirala je novinska agencija Mehr glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Irana Bahrama Qassemija prije sastanka u Moskvi.

Prema istom izvještaju, ruski uvoz iz Irana povećao se značajno u prva četiri mjeseca 2018. godine, do 36 posto u odnosu na godinu ranije.

Svađa oko Hormuškog prolaza

I Iran i Rusija, koji su vojno uključeni u Siriju, očekuju da se trgovina između ove dvije države poveća u narednim godinama.

Odgovarajući na američke sankcije i prijetnje, iranski zvaničnici su, također, zaprijetili da će zatvoriti Hormuški prolaz, jednu od najznačajnijih naftnih tranzitnih tački na svijetu.

Ovaj prolaz ne koriste samo iranski brodovi, već i zaljevske države, koje se oslanjaju na siguran prolaz kroz uski moreuz da izvoze svoje naftu i gas.

Nakon iranske reakcije, američka vojska je obećala da će držati zaljevske vodene puteve otvorenim za naftne tankere.

Kapetan Bill Urban, glasnogovornik Centralne komande američke vojske, rekao je novinskoj agenciji Associated Press u srijedu kako su američki mornari i regionalni saveznici “spremni osigurati slobodu plovidbe i slobodan protok trgovine gdje god to međunarodno pravo dozvoljava”.

Izvor: Al Jazeera